V preteklem letu je Slovenija predstavila prostovoljno nacionalno poročilo o implementaciji Agende 2030 za trajnostni razvoj ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja pred Organizacijo združenih narodov. V procesu proprave je bil vključen tudi Mladinski svet Slovenije, ki je v sodelovanju z mladinsko delegatko pri Združenih narodih pripravil ločeno poglavje o mladih in trajnostnem razvoju. Unikatna oblika sodelovanja države in mladinskega sektorja, ki so ji sledile le nekatere države, je bila konec preteklega tedna predstavljena v okviru Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (UNECE), ene izmed regionalnih ekonomskih komisij, ki jih je ustanovil Ekonomsko-socialni svet ZN.

Mladinska delegatka pri OZN Sabina Carli ter državni sekretar Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Franc Matjaž Zupančič sta sodelovanje predstavila s stališča nevladnih mladinskih organizacij ter države kot poročevalke. Na dogodku poimenovanem Najstniki in mladi kot partnerji za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, ki se je v okviru UNECE regionalnega foruma odvijal 1. in 2. marca v Ženevi, je Sabina Carli povzela sodelovanje, pri tem pa izpostavila, da na Agendo 2030 nikakor ne smemo gledati le kot na dokument, ki ga morajo za mlade izvrševati države, pač pa kot na seznam, ki velja za vse in k kateremu lahko mladi neizmerno veliko doprinesemo.

Državni sekretar Zupančič je izpostavil demografsko dividendo, ki jo državam ponujajo mladi, in potenciale, ki jih prinašajo investicije v izobraževanje in usposabljanje. Poudaril je, da je Slovenija cilje trajnostnega razvoja inkorporirala v novo nacionalno razvojno strategijo, naslovljeno Strategija razvoja Slovenije 2030. Implementacijo strategije bo spremljalo posebno svetovalno telo, vladni svet za razvoj, ki bo vzpostavljen v prihajajočih mesecih in bo vključeval širok nabor deležnikov. Državni sekretar Zupančič se je pri tem na regionalnem forumu v Ženevi zavezal, da bo v svet vključen tudi predstavnik mladih.

Mladinska delegatka pri OZN se je ob robu zasedanja srečala še s stalnim predstavnikom Slovenije pri Uradu ZN v Ženevi veleposlanikom Vojislavom Šucem, ki trenutno tudi predseduje Svetu za človekove pravice, ter veleposlanikom za človekove pravice Tomažem Mencinom. Med dopoldanskim stranskim dogajanjem je na temo doseganja cilja številka 5 – enakost spolov – zagovarjala tudi vlogo mladih, tako žensk kot moških, in pri tem naznanila, da se v Sloveniji z začetkom marca pričenja izvajati kampanja HeForShe.

Vir: MSS, 5. 3. 2018

(Skupno 32 obiskov, 1 današnjih obiskov)