V Varšavi je bila 18. marca pod predsedovanjem Poljske 17. ministrska konferenca držav članic sporazuma CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies – Sporazum o srednjeevropskem programu meduniverzitetne izmenjave). Slovenijo je na konferenci zastopal državni sekretar MVZT dr. József Györkös. Namen konference je pregled delovanja programa v preteklem letu, sprejem nekaterih tehničnih odločitev za tekoče izvajanje programa, izmenjava mnenj, predlogov in informacij, določitev števila mesečnih štipendij za študijsko leto 2011/2012, podelitev ministrske nagrade 2010 za najboljšo meduniverzitetno mrežo ter izvolitev novega predsedujočega ministra za naslednje obdobje.

V skladu s strategijo internacionalizacije visokega šolstva smo tudi letos povečali število štipendij in sicer za dodatnih 80 štipendij za študente, ki prihajajo iz držav Zahodnega Balkana. Tako bo Slovenija v študijskem letu 2011/12 ponudila skupaj za 560 mesecev štipendij, od tega za omenjeno geografsko področje 200,” je po konferenci dejal dr. József Györkös. “Slovenija je med tistimi štirimi državami članicami CEEPUS, ki v popolnosti izkoriščajo, torej razdelijo ponujene kvote. Prav to nas je ohrabrilo, da ponudimo dodatne kvote. Štipendija zagotavlja tudi brezplačno nastanitev in plačane stroške zdravstvenega zavarovanja.

Letošnja konferenca je bila zadnja v programskem obdobju CEEPUS II, saj bo maja stopil za sedemletno obdobje v veljavo že tretji program CEEPUS III, ki so ga države članice podpisale lani.

Več o CEEPUS in vir: MVZT, 18. 3. 2011

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)