Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je 2. februarja v sodelovanju s CMEPIUS-om pripravilo nacionalni posvet o internacionalizaciji visokega šolstva. Namenjen je bil vodstvom institucij, ki se ukvarjajo z različnimi vidiki internacionalizacije, in vsem visokošolskim partnerjem.
Pomena internacionalizacije visokega šolstva se zaveda tudi MVZT, zato ji je v novem Nacionalnem programu visokega šolstva 2011-2020 namenjene precej pozornosti. Internacionalizacija je ključna za razvoj visokega šolstva, saj je element njegove kakovosti, je minister Gregor Golobič poudaril tudi na novinarski konferenci po uvodnem delu posveta. Opozoril je na misel dr. Hansa J.A. van Ginkela, enega od prvotnih piscev Magna Charta Universitatum, ki je prav tako uvodoma pripravil med udeleženci posveta izjemno dobro sprejeto predavanje o internacionalizaciji visokega šolstva kot izzivu in odzivu. Dr. Hans van Ginkel je poudaril, da je internacionalizacija način razmišljanja in opozoril, da je ne gre enačiti z mobilnostjo, saj gre za pojem, ki ga je potrebno razumeti precej širše.
Minister Gregor Golobič je poudaril, da bo ob neugodnih demografskih trendih odprtost v mednarodni prostor spodbujala tudi sodelovanje z drugimi državami in regijami na tistih področjih, »kjer sami ne bomo dosegli kritične mase. Ker je trenutna privlačnost slovenskega visokošolskega prostora v primerjavi z drugimi državami na izjemno nizki ravni, je treba sprejeti vrsto takojšnjih nacionalnih in institucionalnih ukrepov, da bi jo povečali.«

Več MVZT, 2. 2. 2011 

 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)