Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je objavilo že drugi Javni poziv za zbiranje predlogov projektov za dopolnitev Načrta za evropske sodelujoče države. Predlog lahko podajo visokošolski zavodi, javni in zasebni raziskovalni zavodi, gospodarske družbe in druge oblike pravnih oseb, ki delujejo na področjih in konkretnih izdelkih, ki bi lahko pripomogli k razvoju vesoljskih dejavnosti. Ministrstvo bo prejete predloge projektov upoštevalo pri določanju prioritetnih področij, ki se bodo financirala iz članarine, ki jo Slovenija plačuje v skladu s sporazumom z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) in Načrtom evropske sodelujoče države (PECS).

Področja in vrste dejavnosti, ki jih zajema PECS so: znanost o vesolju, zlasti vesoljska astronomija in astrofizika, raziskovanje sončnega sistema in sončno-zemeljska fizika, raziskave v zvezi z opazovanjem Zemlje in njihova uporaba, zlasti spremljanje stanja okolja, vremenoslovje, astronomija in geodezija, telekomunikacije, zlasti predstavitev storitev in satelitska navigacija, mikrogravitacijske raziskave, zlasti vesoljska biologija in medicina ter predelovanje snovi, in zemeljska inženirska podpora in uporaba.

Ministrstvo predloge zbira do vključno 27. maja 2011. V začetku maja pa bo pripravilo informativni dan za zainteresirano javnost, na katerem bodo sodelovali tudi predstavniki ESA.

Vir in več informacij: MVZT, 17. 3. 2011

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)