Slovenija bo 1. decembra 2010 ugasnila analogne televizijske oddajnike in pričela oddajanje digitalnih televizijskih signalov. Kot je znano, morajo tisti državljani in državljanke, ki televizijski signal sprejemajo preko sobne ali strešne antene do takrat kupiti digitalni pretvornik ali ustrezen televizijski sprejemnik, da bi po 1. decembru nemoteno spremljali televizijske programe.

Da bi se prepričali, ali so državljanke in državljani pripravljeni na digitalni prehod, se je MVZT v sodelovanju z RTV SLO, Pro Plus in TV3 odločila, da v ponedeljek, 15. novembra, ob 19.30 uri izvede petnajstminutni poskusni sočasen izklop vseh analognih televizijskih oddajnikov v RS za tri televizijske programe. V času od 19.30 do 19.45 ure bodo 15. novembra gledalke in gledalci lahko na programih TV SLO 2, A Kanal in TV3 preverili, ali je njihov sprejem televizijskih programov nemoten. Če bodo v tem času na omenjenih programih videli le bel šum z informativnim trakom, bo to zanje opozorilo, da na digitalni prehod še niso pripravljeni in da jim je preostalo še 15 dni časa za nakup digitalnega pretvornika oziroma ustreznega televizijskega sprejemnika. Tisti, ki televizijski program sprejemajo preko kabelskih omrežij ali satelitov, pa jim ob digitalnem prehodu ni potrebno storiti prav ničesar.

Analogne televizijske oddajnike bo v ponedeljek, 15. novembra, ob 19.30 uri na oddajniku Beli Križ izklopil predsednik Vlade RS Borut Pahor ob prisotnosti ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča ter generalnih direktorjev RTV SLO, Pro Plus in TV3.

Ob tem bosta na Belem Križu fototermina ob 19.15 in 19.30 uri, po izklopu, ob 19.45 uri, pa bodo v sejni sobi oddajnega centra na Belem Križu izjave za medije podali: predsednik Vlade RS Borut Pahor, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, generalni direktor RTV SLO Marko Filli, generalni direktor Pro Plus Pavel Vrabec in generalna direktorica TV3 Manja Grčić.

Vir: MVZT, 12. 11. 2010

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)