Vlada RS je sprejela sklep o soglasju k razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v letu 2012/2013. Za leto 2012/2013 je v soglasje Vladi RS predlaganih skupaj 27.377 vpisnih mest za redni in izredni študij, in sicer 24.462 mest za državljane Republike Slovenije in držav EU, od tega 22.436 mest za vpis v 1. letnik in 2.026 mest za nadaljevanje študija v višjih letnikih po merilih za prehode, 1.846 mest za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva ter 1.069 mest za vzporedni študij in za diplomante.
Značilnost razpisa za vpis za študijsko leto 2012/2013 glede na pretekla leta je manj vpisnih mest (2.224 mest manj kot v preteklem letu) in manj novih študijskih programov (le 8 novih študijskih programov).

Prvič razpisani študijski programi  so: na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani univerzitetni študijski program Urbanizem, na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru univerzitetni in visokošolski strokovni študijski program Turizem, na Univerzi na Primorskem pa na Fakulteti za humanistične študije dvopredmetni univerzitetni študijski programi Geografija, Italijanistika, Meidjski študiji in Zgodovina ter na Fakulteti za turistične študije -Turistika visokošolski strokovni študijski program Management turističnih podjetij.
Razmerje med vpisnimi mesti za univerzitetni in visokošolski strokovni redni študij  ostaja na primerljivi ravni glede na pretekla leta, in sicer 62: 38 v prid univerzitetnemu. Razmerje med razpisanimi mesti za redni in izredni študij pa je 77 : 33 v prid rednemu študiju. To pomeni da se trend zmanjševanja izrednega študija nadaljuje.   V študijskem letu 2012/2013 so se vpisna mesta v primerjavi z lani zmanjšala na vseh študijskih področjih, najbolj na področju naravoslovja in družbenih ved. 

Vpisna mesta za leto 2012/2013 razpisujejo 4 javni visokošolski zavodi  Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu ter 13 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo: Univerza v Novi Gorici, Evropska pravna fakulteta v Novi Gorici, Fakulteta za državne in evropske študije, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici), Gea College – Fakulteta za podjetništvo, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije, Visoka šola za dizajn v Ljubljani, Visoka šola za tehnologije in sisteme, Visoka šola za tehnologijo olimerov, Visoka šola za upravljanje in poslovanje Novo mesto, Visoka šola za varstvo okolja, Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice in Visoka šola za zdravstvo Novo mesto.

Vir: MVZT,  26. 1. 2012

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)