Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je z namestnico zunanjega ministra kraljevine Maroko Latifo Akharbach  v Ljubljani 1. februarja podpisal Sporazum o znanstveno-tehnološkem sodelovanju. Sporazum odpira možnosti tesnejšega sodelovanja med državama na področju znanosti in tehnologije in posledično tudi gospodarskega sodelovanja med državama. Sporazum omogoča večje sodelovanje tako na bilateralnem kot tudi multilateralnem področju, zlasti 7. Okvirnega programa.

Cilj sklenitve sporazuma je identificirati skupna prednostna področja sodelovanja. Državi že uspešno sodelujeta na področju visokega šolstva, zlasti v okviru Evro sredozemske univerze EMUNI preko mreže njenih partnerskih institucij. V mreži EMUNI trenutno sodeluje 179 visokošolskih ustanov iz 38 držav članic Unije za Sredozemlje, med njimi je tudi 7 maroških institucij.

Sporazum predstavlja podlago za pripravo programov in drugih dvostranskih izvedbenih dokumentov o sodelovanju v znanosti in tehnologiji. Omogoča podporo predvsem tistim dejavnostim, ki krepijo dvostransko sodelovanje na področju raziskav in razvoja kot tudi identifikacijo specifičnih projektov in partnerstev na tehnoloških področjih.

Sporazum predvideva ustanovitev skupnega delovnega odbora za znanstveno in tehnološko sodelovanje, ki bo spremljal izvajanje določil sporazuma ter usmerjal dvostransko sodelovanje v znanosti in tehnologiji.

Vir: MVZT, 1. 2. 2011

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)