Minister dr. Igor Lukšič se je 6. decembra udeležil zasedanja Sveta EU za konkurenčnost, notranji trg, industrijo, raziskave in vesolje v Bruslju.  Ministri so na zasedanju obravnavali dokument Obzorje 2020. Gre za okvirni program za raziskave in inovacije.

Slovenija je na zasedanju podprla predlog uredbe Sveta o posebnem programu, ki ga bo z neposrednimi ukrepi izvajalo Skupno raziskovalno središče v okviru Okvirnega programa Evropske skupnosti za atomsko energijo za dejavnosti na področju jedrskih raziskav in usposabljanja 2012-2013. S tem se podaljšuje delovanje omenjenega Okvirnega programa, kar pomeni, da se bodo lahko nadaljevale raziskave na področjih fizije, fuzije in zaščite pred sevanjem. Zagotovljeno pa bo tudi financiranje iz evropskih sredstev za omenjene raziskave.

Na zasedanju so sprejeli tudi smernice Sveta za vesolje o »Pomenu in koristih vesoljske politike za varnost evropskih državljanov«. Evropa bo s skorajšnjim končanjem projekta GMES in z uporabo globalnih navigacijskih sistemov Galileo in EGNOS lahko evropskim državljanom ponudila storitve na področju varnosti.  Slovenija meni, je na zasedanju dejal dr. Lukšič, da je osnutek smernic korak v pravo smer. Omogočal bo precej ambiciozen razvoj aktivnosti držav članic na področju vesolja in uporabe podatkov za nove aplikacije in krizno upravljanje, civilno zaščito in humanitarno pomoč. Slovenija se pridružuje državam, ki menijo, da bi tudi Evropska komisija lahko bolj aktivno iskala vire za zagotovitev delovanja in izkoriščanja vseevropskega projekta GMES, je še dejal minister Lukšič.

Vir: MVZT, 6. 12. 2011

 

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)