V nemškem mestu Darmstadt se je začela gradnja težko pričakovanega pospeševalnika v okviru mednarodnega centra FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research – Center za raziskave z antiprotoni in ioni v Evropi). Gre za enega največjih svetovnih gradbenih projektov za znanstvene raziskave. 

Priprave na gradbena dela so se začele leta 2012, sledila je izgradnja temeljev za glavno zgradbo s pospeševalnikom in drugih spremljevalnih objektov. Vzporedno s tem poteka tudi izgradnja osnovne raziskovalne opreme, ki je praktično v celoti pokrita s stvarnimi prispevki partnerskih držav (pospeševalniki, magnetni sistemi) in priprava eksperimentov. Objekt izdeluje devet partnerskih držav, med njimi tudi je tudi Slovenija, ki sodeluje pri razvoju in izgradnji raziskovalne opreme (komponente sistema diagnostike žarka in kontrolni sistem v pospeševalniku). Skupina raziskovalcev iz Slovenije (IJS) se je že vključila v FAIR, in sicer v kolaboracijo NUSTAR v letu 2015.

Leta 2025, ko naj bi objekt začel obratovati, bo v njem delovalo blizu 3.000 znanstvenikov iz vsega sveta. FAIR bo ustvaril edinstvene priložnosti za vrhunske raziskave, kjer bodo lahko znanstveniki preučevali vesolje v laboratoriju. Obravnaval bo temeljne probleme, kot so izvor težkih elementov v vesolju ali struktura nevtronskih zvezd, pa tudi aplikacije iz materialnih ved na medicino. Raziskovalci se najbolj veselijo izgradnje podzemnega pospeševalnika SIS 100 z vbodom 1100 m, ki bo ključna komponenta prihodnjega pospeševalnika FAIR.

Sodelovanje v FAIR je velik doprinos tudi za Slovenijo, kjer poleg slovenske znanosti priložnost dobiva tudi gospodarstvo, zlasti z vidika naročil za izdelavo visokotehnološke opreme za FAIR.

Vir: MIZŠ, 11. 7. 2017

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)