Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, dr. Žiga Turk je 8. 10. 2012 v Portorožu nagovoril ravnateljice in ravnatelje vrtcev ob začetku njihovega letnega strokovnega srečanja. Uvodoma je minister poudaril zahtevnost ravnateljevega poklica in odgovornost, ko vrtci sprejemajo od družin v varstvo otroke in jih vodijo v prvih letih, »ko se njihovi značaji oblikujejo in se njihova socializacija v družbi šele začenja. Vse, kar otroci oblikujejo v otroških letih, bo ostalo  zasidrano v njihovem značaju in bo vplivalo na njihov razvoj, njihovo osebnost, navsezadnje tudi na njihovo življenjsko pot in uspehe.«  

Minister je nato poudaril, da se letošnje srečanje odvija v času, ki je težak za vse; sedanje finančno stanje v državi bo nujno vplivalo na delo v otroških vrtcih in vsa prizadevanja ministrstva gredo v smer, da bi bili ti vplivi čim manjši za delavce in da ne bi bili zaznavni za otroke.  

Minister je nato navedel nekaj podatkov. V Sloveniji se število otrok v vrtcih povečuje. V lanskem šolskem letu je bilo v vrtce vključenih 77,6 odstotka otrok, skupno 81.000. V letošnjem šolskem letu jih je 2.000 več, torej 83.000. K temu so bistveno prispevale občine, ki so v zadnjih letih zgradile za 10.000 otrok novih kapacitet, kar je seveda pripomoglo tudi k izboljšanju kakovosti naših vrtcev.  

Ministrstvo se med tem ukvarja s cenami vrtcev. Cene programov so v Sloveniji žal med najvišjimi v Evropi, saj povprečna cena za otroka prvega starostnega obdobja znaša 458 evrov mesečno in dosega v eni občini 544 evrov, povprečna cena za otroka drugega starostnega obdobja pa znaša 342 evrov, medtem ko je najvišja cena 476 evrov. »Te cene so previsoke in prizadevati si moramo, da jih potisnemo največ na raven evropskega poprečja, z olajšavami za socialno ogrožene družine in s posebnimi olajšavami za številne družine,« je še dejal minister.  

V nadaljevanju je minister dr. Turk ravnateljicam in ravnateljem zagotovil, da lahko vedno računajo na strokovno pomoč ministrstva, ki je in ostaja prvi strokovni sogovornik vrtcev, čeprav so občine dolžne skrbeti za sredstva in za infrastrukture.»Vaši župani in splošno občinski upravitelji želijo vrtcem dobro, si prizadevajo, da bi družinam zagotovili čim boljše storitve, sodelovanje je čarobna beseda, ki vam bo odprla veliko vrat«, je poudaril minister.

Ob koncu je minister dr. Turk poudaril, da je sogovornik ravnateljic in ravnateljev tudi široka javnost. »Ko nastopate v javnosti, ljudje ne vidijo v vas navadnega državljana, ampak človeka, ki mu zaupajo svoje otroke. V pluralni družbi temelji to zaupanje na vaši profesionalnosti, na vašem odnosu do institucij in seveda tudi na vašem odnosu do politike. Vsak državljan ima pravico do lastnega prepričanja, tudi do delovanja v politiki, učitelji in ravnatelji pa morajo posebej skrbeti, da ločijo svojo funkcijo od osebnega prepričanja ter da na to strogo ločevanja pazijo predvsem v politično napetih časih, ko je občutljivost med državljani veliko večja. Vsi vemo, da politiki težijo k širjenju kroga podpornikov in pogosto izkoriščajo dobro vero ljudi za lastne interese. Naloge vseh, ki delamo v šolstvu je, da se temu izogibamo, pa da se še dosledneje izogibamo v časih, ko bi lahko na nas padli očitki pristranskosti. Sam se tega načela strogo držim, ker se zavedam pomena naše šole in toplo vam priporočam, da temeljito razmislite vsakokrat, ko se vam porajajo kaki dvomi. Naša skupna skrb so naši otroci, bodimo spoštljivi predvsem do njih in do njihovih družin,« je še dejal minister, ki je ob koncu zaželel ravnateljicam in ravnateljem uspešno delo.

Vir: MIZKŠ, 8. 10. 2012

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)