V okviru glasbenega festivala Eurosonic Noorderslag v Groningenu na Nizozemskem je bila nocoj slovesno podeljene nagrada Evropske unije za sodobno glasbo (nagrada EBBA) za leto 2013. Nagrado so prejeli najboljši novi evropski glasbeni izvajalci, ki jim je uspelo osvojiti glasbene lestvice zunaj meja domovine. Veliki zmagovalec večera je bila francoska skupina DJ-ev C2C, ki je domov odnesla nagrado občinstva. Prejemnik nagrade občinstva je bil razglašen v živo med slovesno podelitvijo nagrad, izbran pa je bil s spletnim glasovanjem, ki je potekalo pred prireditvijo. Skupina C2C, štirikratna zmagovalka svetovnega prvenstva DJ-ev, v svoji glasbi združuje jazz, soul, blues, electro in hip-hop. Skupino, ki prihaja iz Nantesa, sestavljajo štirje DJ-ji: 20Syl, Greem, Pfel in Atom. Njihov debitantski album Tetra, ki se je povzpel na prvo mesto glasbene lestvice, je v Franciji dosegel platinasto naklado (100 000 izvodov), na lestvice pa se je uvrstil tudi v Belgiji in Švici.

„Iskrene čestitke skupini C2C. Upam, da bo nagrada občinstva EBBA skupini prinesla še večjo mednarodno prepoznavnost in uspeh na prodajnih policah,“ je po razglasitvi povedala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

V okviru slovesnosti ob podelitvi nagrad so nastopili C2C in šest drugih desetih prejemnikov nagrade Evropske unije za sodobno glasbo za leto 2013: Nabiha (Danska), Ewert and The Two Dragons (Estonija), French Films (Finska), Dope D.O.D. (Nizozemska), Amor Electro (Portugalska) in Juan Zelada (Španija). V živo so nastopili še trije nekdanji prejemniki nagrade EBBA: Saybia, Alphabeat in Katie Melua. Drugi prejemniki nagrade, Of Monsters and Men (Islandija), Niki and the Dove (Švedska) in Emeli Sandé (Združeno kraljestvo), so poslali videosporočila.

Prireditev, ki bo v prihodnjih tednih predvajana po vsej Evropi, sta povezovala britanski televizijski voditelj in glasbenik Jools Holland ter nizozemska pevka in igralka Birgit Schuurman.

Namen nagrade EBBA, ki je bila letos podeljena že desetič zapored, je spodbuditi izvajalce, da čim bolj izkoristijo enotni trg Evropske unije in obenem navdušijo tudi občinstvo onkraj meja domovine. Nagrado podpira program Kultura Evropske unije, izbor pa organizira Eurosonic Noorderslag v partnerstvu z Evropsko zvezo radijskih in televizijskih postaj.

Vir: Europa PR, 9. 1. 2013

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)