V ponedeljek, 5. oktobra 2015, ob svetovnem dnevu učiteljev, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v GH Union v Ljubljani pripravilo svečano prireditev, na kateri so bile podeljene nagrade Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2015. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, je v pozdravnem nagovoru dejala, da za učitelje ta dan ni čisto vsakdanji. “Je dan, ki govori o vaši pomembnosti in poslanstvu, vzgoji in učenju, prenosu znanj in njihovih soustvarjanj. Je dan vseh vas, ki odgovorno spodbujate otroke, mlade, da ohranjajo radovednost in razvijajo predanost do učenja”, je poudarila ministrica in izpostavila, da je dandanes, v času hitrega ritma in nenehnih sprememb, poslanstvo učitelja postalo vse bolj zahtevna naloga. “Pomembno je, da sta izobraževanje in pomen znanja v središču družbenega in gospodarskega razvoja, da omogočimo vsem ključnim deležnikom v njem priložnosti in možnosti soustvarjati prihodnost skupaj. V teh procesih imate prav učiteljice in učitelji osrednjo vlogo,” je še dejala ministrica dr. Makovec Brenčič in ob koncu čestitala vsem letošnjim nagrajenkam in nagrajencem  ter vsem ostalim učiteljicam in učiteljem, ki vsak dan odgovorno in zavzeto delajo z mladimi.

Odbor za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva, ki mu predseduje prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, je obravnaval 27 predlogov za nagrade in odločil, da v letu 2015 podeli 11 nagrad, kar je tudi najvišje možno število nagrad. Nagrade je podelil na 7 področjih, in sicer eno nagrado za osnovno šolo; 2 nagradi za srednje šolstvo; dve nagradi za glasbeno šolstvo; tri nagrade za visoko šolstvo in po eno nagrado za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami; izobraževanje odraslih ter za področje šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. Štiri nagrade je podelil za življenjsko delo, sedem nagrad pa za izjemne dosežke v šolstvu.

Letošnji nagrajenci so:

MOJCA ZUPAN, nagrada za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva;

BRANKA POTOČNIK KRAJNIK, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva;

ANTON BALOH, nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;

FRANČIŠKA AL-MANSOUR, nagrada za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva;

mag. ANDREJ PODOBNIK, nagrada za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva;

dr. ALENKA KOBOLT, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;

dr. MARIJA KAVKLER, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;

dr. MAJDA CENCIČ, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;

MARJETA GAŠPERŠIČ, nagrada za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih;

CENTER ZA USPOSABLJANJE, VZGOJO IN IZOBRAŽEVANJE JANEZA LEVCA LJUBLJANA, nagrada za izjemne dosežke na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebami;

dr. TEODOR DOMEJ, nagrada za življenjsko delo na področju zamejskega šolstva.

Obrazložitve posameznih nagrad so zapisane v Zborniku.

Nagrajenkam in nagrejencem čestitamo!

 

Vir>> Novica MIZŠ

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)