Ministrstvo za okolje in prostor najavlja Mesec prostora 2017, ki bo letos oktobra potekal že četrto leto zapored, tokrat z osrednjim sloganom »Zeleni prostor povezuje«. Pričel se bo z obeležitvijo Svetovnega dne Habitata, 2. oktobra 2017 in zaključil s praznovanjem Svetovnega dne mest, 31. oktobra 2017.

Ministrstvo bo tako kot v preteklih letih, vse dogodke združilo v enoten program in poskrbelo za skupno promocijo.

S sloganom »Zeleni prostor povezuje« želijo letos izpostaviti razvojni in varovalni vidik povezovanja in medsebojnega dopolnjevanja zelenih prostorov ter vlogo prostorskega načrtovanja pri tem. Zeleni prostor kot vir okoljskega in družbenega razvoja, vključuje široko mrežo različnih tipov prostorov: naravno ohranjene, gozdne in kmetijske površine, rečne koridorje, območja prepoznavnih in izjemnih krajin ter zelene površine oz. sisteme na območjih mest in naselij, kot so parki, igrišča, zelenje na ulicah, trgih, stanovanjskih soseskah, primestni travniki, primestni in mestni gozdovi ipd.

Mesec prostora je priložnost:

  • za opozarjanje na aktualne teme in probleme povezane s prostorskim in urbanim razvojem Slovenije;
  • za izpostavljanje pomena in vloge prostora v njegovem najširšem pomenu;
  • za ozaveščanje in izobraževanje otrok in mladih o pomenu prostora kot skupni vrednoti in
  • za dvig prepoznavnosti področja urejanja prostora in graditve, dvig prepoznavnosti kakovostne arhitekture, urbanističnih in krajinskih ureditev, kakovostnih naselij, urbanih prostorov ter kakovostne in inovativne gradnje.

Vabijo vse, ki načrtujete ali bi želeli v navedenem času organizirati dogodke, da se obrnete na naslov prostor.mop(at)gov.si in sporočite svoje namene oz. povprašate za več informacij o Mesecu prostora.

V medresorskem partnerstvu z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport k sodelovanju v mesecu prostora posebej vabijo izobraževalne ustanove in vse, ki s svojimi aktivnostmi lahko prispevate k vzgoji in izobraževanju otrok in mladih za trajnostno ravnanje s prostorom. Vabilo za šole

Medresorska okrožnica za vzgojno izobraževalne ustanove.

Ministrstvo za okolje in prostor je ob priložnosti obeleževanja Meseca prostora 2017 izdalo plakat, ki ga bodo prejele vse sodelujoče organizacije in ustanove.

PROGRAM DOGODKOV na strani MOP.

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)