Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani (FS) je podpisala pogodbo s podjetjem ANNI d.o.o. o nakupu najmočnejšega superračunalnika v slovenskem univerzitetnem okolju, ki so ga na FS poimenovali s kratico HPC (High Performance Computing). Skupna vrednost nakupa opreme in stroškov namestitve znaša 580.000 EUR.

Pri tem gre za pomembno pridobitev, ne zgolj za fakulteto, ampak za celotno slovensko akademsko skupnost, ki pomembno podpira napore za doseganje raziskovalne in razvojne odličnosti ter omogoča kakovostno izvedbo bolonjskih programov študija strojništva na 2. in 3. stopnji.

Superračunalnik HPC vsebuje 768 procesorskih jeder, povezanih v 64 računskih vozlišč, od katerih vsako vsebuje 2 procesorja z 12 jedri. Vsako jedro razpolaga z delovnim spominom velikosti 4 GB in hitrosti 1333 MHz. Sistem HPC razpolaga z diskovnim poljem velikosti 500 TB. Deloval bo na odprtokodni programski opremi, ki bo primerna za implementacijo čakalnih vrst (Queuing sistem) tipa Sun Grid Engine. Sposoben je 7,9 TFLOPS.
 

Več Fakulteta za strojništvo

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)