Na 36 osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji je 3. februarja potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave. Na natečaj, ki ga organizira društvo Planet Zemlja, se je prijavilo več kot 350 učencev in dijakov iz vse Slovenije.

Na natečaj, ki ga organizira društvo Planet Zemlja, se je prijavilo več kot 350 učencev in dijakov iz vse Slovenije.  - Foto: www.planet-zemlja.org/

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja o okoljevarstvu, ekologiji in načelih trajnostnega razvoja, informiranje in ozaveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanja narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja, poudarjajo v društvu Planet Zemlja. Tekmovanje je organizirano na dveh ravneh – šolski in državni, namenjeno pa je učencem od 4. do 9. razreda osnovne šole ter dijakom srednjih šol.

Prijavljeni učenci in dijaki so se pod vodstvom mentorjev intenzivno pripravljali in izobraževali tako s področja novinarstva kot tudi okoljske problematike, največ pozornosti pa so namenili poznavanju lokalnih okoljskih problemov in projektov s področja okoljevarstva.

S projektom želi društvo Planet Zemlja mladim pokazati, da imajo učenci in dijaki tudi sami možnost aktivno sodelovati pri oblikovanju javnega mnenja. S tem jih spodbujajo, da sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem lokalnem okolju. V ta namen bodo vse prispevke mladih, objavili tudi na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org, ki ga je društvo ustvarilo leta 2012 z namenom širjenja ekoloških izkušenj, mnenj in znanj mladih.

Državno tekmovanje za Zeleno pero bo potekalo v Ljubljani, 18. marca 2014, slavnostna podelitev priznanj pa bo potekala na svetovni dan zemlje, 22. aprila 2014, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Vir: Delo in dom, 3. 2. 2014

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)