»Medtem ko v Ameriki v zadnjem času vsak dan poslušamo razprave o tem, da bomo lahko iz krize izšli le, če bomo zmanjšali stroške tudi na področju izobraževanja, so naši konkurenti po svetu izbrali povsem drugačno pot gospodarskega okrevanja. Vlaganje v izobraževanje namreč vidijo kot nekaj, s čimer bodo v prihodnje pridobili prednost pred drugimi. Svoj denar torej premišljeno usmerjajo v področje, na katerem se lahko vložek najbolj oplemeniti,« je poudaril predsednik izobraževalnega združenja NEA (National Education Association) Dennis Van Roekel ob nedavni predstavitvi študije o pomenu vlaganja v izobraževanje Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

OECD ugotavlja, da države članice organizacije večinoma uspešno ohranjajo delež proračunov, namenjen za izobraževanje, posameznim pa je uspelo vložke v specifična področja izobraževanja celo povečati.

Ta raziskava, v kateri je sodelovalo 25 držav članic organizacije OECD, po besedah najvišjega predstavnika NEA podpira načelo, s katerim se strinjajo tudi sami – da vlaganje v izobraževanje ne koristi le izobraževalcem, temveč predvsem mladim in vsemu narodu. Izobraževanje je namreč pot v prihodnost. A ZDA gredo, žal, zaenkrat v povsem drugo smer.

OECD ugotavlja, da države članice organizacije večinoma uspešno ohranjajo delež proračunov, namenjen za izobraževanje, posameznim pa je uspelo vložke v specifična področja izobraževanja celo povečati. Po ugotovitvah študije so tako v bližnji preteklosti vložile največ v poklicno in visokošolsko izobraževanje, ki sta tovrstno podporo v obstoječih gospodarskih razmerah in konkurenčnem okolju najbolj potrebovali. Celo Irska in Grčija, ki sta se znašli med državami, ki jih je kriza najbolj prizadela, sta ohranili ali celo nekoliko povečali sredstva, namenjena izobraževanju, na vseh stopnjah, ker vladajoči verjamejo, da je vlaganje v izobraževanje del rešitve, ne del težave. Poleg neposrednega vlaganja v izobraževanje iz državnega proračuna si nekatere države trudijo zagotoviti tudi več finančne pomoči študentom iz revnejših okolij, da se lahko ti izobražujejo skladno s svojimi željami.

Vir: SVIZ, 3. 6. 2011

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)