Ali ste vedeli, da lahko Halleyjev komet, na katerega lahko v naravi čakate 75 let, sami naredite v samo nekaj minutah? Zmešajte en dan star suhi led, vodo, blato ter nekaj drugih sestavin – in imate svoj lastni komet. Ali ni to vesoljsko? Izdelovanje kometov z vesoljskimi znanstveniki v Londonu, ustvarjanje oblakov z meteorologi v Bolzanu v Italiji, raziskovanje vulkana San Antonio z geologi na Kanarskih otokih – to je le nekaj najzanimivejših dejavnosti sedme noči raziskovalcev, ki je 28. septembra potekala na prizoriščih po vsej Evropi.

Sodelovalo je okrog 350 mest, od Akureyrija na Islandiji do Nikozije na Cipru, cilj dogodka pa je zabavno odkrivanje znanosti in povečanje zanimanja za raziskovalne poklice. Obiskovalci so lahko sodelovali pri v eksperimentih, interaktivnih znanstvenih predstavah, obiskali raziskovalne laboratorije, ki običajno niso odprti za javnost, in tam preskusili zapleteno opremo.

„To je priložnost, da vsakdo za eno noč postane znanstvenik,“ je dejala Androulla Vassiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade. „Poleg tega, da je noč raziskovalcev poučna in zabavna, je tudi odličen način za povečanje zanimanja mladih za raziskovalne poklice.“ „Mladi, ki se danes v razredu naučijo izdelovati nevidno črnilo, bodo morda jutri kot znanstveniki reševali naše najbolj pereče družbene in gospodarske probleme,“ je še dodala komisarka.

V noči raziskovalcev znanstveniki z vseh področij zavzamejo javne prostore – nakupovalna središča, trge, zgodovinske spomenike, parke ter muzeje – in ljudem vseh starosti predstavijo, kako njihovo delo vpliva na vsakdanje življenje. V 32 državah članicah EU in sosednjih državah (glej seznam v nadaljevanju) bo potekalo na stotine dogodkov. Nekateri najzanimivejši so predstavljeni v prilogi, dogodke blizu vas pa najdete na tej povezavi.

Vir: Evropska komisija, 27. 9. 2012

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)