V okviru irskega predsedovanja Svetu EU so 30. januarja v Dublinu javno uvedli nov sistem ocenjevanja univerz, vzpostavljen s sredstvi Evropske unije.

Nova večdimenzionalna lestvica, poimenovana U-Multirank, pomeni odmik od tradicionalnega pristopa k uvrščanju univerz, ki je nesorazmerno veliko težo dajal odličnosti raziskovalnega dela. Namesto tega uvaja uvrščanje univerz po širšem naboru dejavnikov na petih različnih področjih: ugled raziskovalne dejavnosti, kakovost poučevanja in učenja, mednarodna usmerjenost, uspešnost pri prenosu znanja (na primer partnerstva s podjetji) in prispevek k regionalni gospodarski rasti.

Po pričakovanju naj bi se v sistem ocenjevanja prijavilo približno 500 univerz iz Evrope in sveta, prvi rezultati pa bodo znani na začetku leta 2014. Lestvica U-Multirank bo dala zanesljivo strokovno primerjavo univerzitetnih ustanov, poleg tega bo univerze ocenjevala še na štirih tematskih področjih: poslovne študije, strojništvo, elektroinženirstvo in fizika. Seznam posameznih disciplin bodo v prihodnjih letih postopno širili.

Več informacij je na voljo na spletni strani Europa.eu.
Dodatne informacije pa lahko najdete tudi na spletni strani Evropske komisije.

Vir: evropa.gov.si, 30. 1. 2013

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)