Na spletišču ministrstva za delo je z dne 3. 2. 2014 objavljena naslednja novica:

“Ministrica dr. Anja Kopač Mrak in predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc sta danes predstavila predlog Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov. Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je ob tem izrazila zadovoljstvo, da to lahko naredi skupaj s predstavniki mladih, ki so pri pripravi sodelovali in poudarila, da bo začasno in občasno delo dijakov in študentov tako prvič doslej urejeno v posebnem zakonu.

 

Začasno in občasno delo dijakov in študentov bo po novem vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, dijakom in študentom pa bodo iz tega naslova priznane tudi vse pravice. Skupaj bodo prispevki dijaka oz. študenta znašali 15,50 %, prispevki in ostali stroški delodajalca pa 20,65 %. Sredstva iz dajatve se bodo namenjala za štipendije (1,25 %), študentske domove (2 %), delovanje študentske organizacije Slovenije (4 %) in delovanje centralne evidence (0,25 %).

 

Začasno in občasno delo dijakov in študentov bodo lahko opravljali mladi s statusom dijaka ali študenta, starejši od 15 let. Pri delodajalcih pa se uvajajo omejitve osnovane na številu povprečno zaposlenih v preteklem letu. Pri delodajalcih z nižjim številom zaposlenih so te omejitve višje, pri delodajalcih z višjim številom zaposlenih pa nižje. Delodajalci z večjim kadrovskim bazenom, namreč lažje kompenzirajo trenutne kadrovske potrebe kot mali delodajalci.

 

Predviden je večji nadzor – tudi z vzpostavitvijo centralne evidence, večje sankcije – tudi prepovedne sankcije: Cilj je večja pravna varnost vseh udeležencev. Z današnjim dnem pričenjamo enomesečno javno razpravo, ki jo bomo na ministrstvu skušali izkoristiti za popolnitev in dopolnitev predloga zakona v skladu s prejetimi pripombami in njegovo čim višjo stopnjo usklajenosti z vsemi udeleženci.”

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)