Uporabnikov slovenskega mobilnega omrežja je bilo konec leta 2018 za petino več kot konec leta 2008. Ti so v 2018 poslali štirikrat toliko SMS-ov kot v 2008. Čas govorjenja po mobilnem telefonu se je v desetih letih podaljšal za polovico, število klicev pa je bilo za 5 % manjše.

Boj proti novi zasvojenosti 21. stoletja – nonstop mobilni dosegljivosti
Svetovni dan brez mobilnega telefona se zaznamuje od 6. februarja 2001. Vpeljal ga je francoski pisatelj Phil Marso. Letos ga tako obeležujemo že dvajseto leto zapored. Z leti se je ta dan razširil na tri dni in je potekal vsako leto od 6. do 8. februarja. V 2020 se je število svetovnih dni brez mobilnega telefona podaljšalo na ves teden, in sicer na dneve od 3. do 9. februarja.
Namen svetovnih dni brez mobilnega telefona je opozoriti na čedalje bolj naraščajočo uporabo te komunikacijske naprave. V 2008 se je v Združenem kraljestvu pojavil izraz nomofobija (ang. no-mobile-phobia), ki označuje strah oz. občutek tesnobe pred tem, da bi bodisi ostali brez mobilnega telefona ali brez dostopa do mobilnega omrežja bodisi izgubili telefonske številke ali imeli prazno baterijo, skratka strah pred tem, da bi ostali nedosegljivi po telefonu.
Letošnje geslo svetovnega tedna brez mobilnega telefona je: 5G: napoved ujetosti?

Več zanimivih podatkov in vir: SURS, 4. 2. 2020

  • Več uporabnikov mobilne telefonije kot prebivalcev
  • Izdatki za mobilni telefon višji
  • Čas govorjenja po mobilnem telefonu se je podaljšal, število klicev je upadlo
  • Število poslanih MMS-sporočil narašča, število poslanih SMS-sporočil se zmanjšuje
  • Količina podatkov, prenesenih prek mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta, narašča
(Skupno 66 obiskov, 1 današnjih obiskov)