Državni zbor je 23. 9. 2011 na svoji 31. seji sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu (ZViS-H), ki daje pravno podlago za vzpostavitev Evidenčnega in analitskega informacijskega sistema visokega šolstva v Republiki Sloveniji – eVŠ.

Projekt razvoja Evidenčnega in analitskega informacijskega sistema visokega šolstva RS (eVŠ) na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo teče od 1. marca letos, vzpostavljen bo do konca leta.

Informacijski sistem eVŠ je primarno zastavljen kot orodje za zagotavljanje preglednosti visokega šolstva, s katerim se bo povečala informiranost javnosti o visokošolski ponudbi v Sloveniji. eVŠ v slovensko visoko šolstvo prinaša kar nekaj novosti za javne in zasebne visokošolske zavode na področjih:

– razvida visokošolskih zavodov,
– priprave in objave razpisa za vpis v javnoveljavne študijske programe vseh treh stopenj,
– poteka zbiranja prijav za vpis v študijske programe na vseh treh stopnjah,
– spremljanja podatkov o študentih in dokončanju študija,
– spremljanja podatkov o izvajalcih visokošolske dejavnosti,
– prijavljanja študentov za subvencionirano bivanje ter
– statističnega poročanja.
 
Ministrstvo bo eVŠ uporabljalo za ugotavljanje upravičenosti pravic študentov do študija in finančnih pomoči iz javnih sredstev ter načrtovanje politik in spremljanje delovanja visokega šolstva. Visokošolskim zavodom bodo na razpolago statistični podatki o strukturi študentskega telesa in mreži visokošolskih zavodov in študijskih programov.
 
Kot krovna funkcionalnost eVŠ je predviden spletni portal, na katerem bodo javno objavljeni podatki o visokošolskih zavodih in študijskih programih do ravni predmetnikov z navedbo izvajalcev, razpis za vpis, e-prijava za vpis, e-prijava za subvencionirano bivanje in druge aktualne informacije o visokem šolstvu. Poleg slovenskega tudi v angleškem jeziku.

 

Vir: MVZT, 24. 9. 2011

 

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)