Nekoč so bili vajenci vezani na mojstra in podjetje, v poklicno šolo pa so dodatno prišli po nekaj splošnega in strokovno-teoretičnega znanja. In zgodilo se je, da je po končanem izobraževanju kvalificirani delavec do svoje upokojitve delal ob istem stroju na istem delovnem mestu in opravljal enake rutinske postopke. Usmerjeno izobraževanje je pred skoraj štirimi desetletji vzorec vajeništva spremenilo. Mobilnost delovne sile in nova in posodabljajoča se tehnologija sta zahtevala od dijaka, ki se je šolal za poklic, večjo prilagodljivost in več znanja, za katerega se je zdelo, da je prenosljivo in ne zastari. Zato je bilo praktičnega izobraževanja v šolah manj, saj je po koncu industrijske dobe tudi praktično delo postajalo vse manj rutinsko, vse bolj specifično in tudi ustvarjalno.

Na izzive poklicnega izobraževanja v informacijski dobi poskuša odgovoriti sodobno #vajeništvo. Po pilotnem obdobju je bilo uzakonjeno. Vajeništvo želi motivirati dijaka oz. vajenca že pri petnajstih letih s poklicnimi izzivi, ki ga čakajo, ko se zaposli. Obenem pa ga želi že zgodaj vpeti in odgovorno vezati na podjetje.

Za uvedbo vajeništva bo v poskusnem triletnem času skrbel Center RS za poklicno izobraževanje (CPI). Ker gre za izjemno novost ter pomemben izobraževalni proces na Slovenskem, bo novembrska #raziskovalnica namenjena klepetu, vprašanjem pobudam in dilemam, ki jih s seboj prinaša ali jih odpira #vajeništvo.

Preberite si napovednik, potem pa tvitnite s ključnikom #vajeništvo.

Vir: ZRSŠ, 7. 11. 2017

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)