Ministrstvi za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter za gospodarstvo sta v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije 11. aprila predstavili nove razvojne instrumente Vlade RS, ki bodo razpisani letos. O tem sta okoli 80 gospodarstvenikom, ki so se udeležili posveta na GZS, spregovorila minister Gregor Golobič in ministrica Darja Radić.

Minister Golobič je poudaril, da se letos pripravljata dva instrumenta oziroma dve liniji ugodnih kreditov za financiranje razvojnih projektov podjetij. Prvega je objavil podjetniški sklad pred kratkim, gre za razpis P1 TIP-Garancije za tehnološko inovativne projekte. Drugega bo izvajala Slovenska razvojna banka, ki pripravlja poseben posojilni sklad za razvojne in tehnološke projekte podjetij ne glede na njihovo velikost. Za oba je na voljo skupno 100 milijonov evrov, kreditnega potenciala pa naj bi bilo trikrat več.

Že maja naj bi izšel razpis za krepitev razvojnih skupin v podjetjih z začetnimi razpisnimi sredstvi 18 milijonov evrov, je gospodarstvenike seznanila ministrica Radićeva . Bistvena novost je v trajanju razpisa in v manjšem birokratskem bremenu. Z razpisom država »ponuja finančno spodbudo, da okrepijo že obstoječe razvojne oddelke ali da sploh začnejo ustanavljati razvojne skupine ali razvojne oddelke v podjetjih.« Razpis naj bi bil odprt kar do leta 2014, v tem času pa se bo vanj lahko usmerilo še več sredstev. Namenjen bo sofinanciranju aktivnosti iz zaposlovanja mladih raziskovalcev in raziskovalcev v podjetjih, sofinanciranju dela že zaposlenih raziskovalcev, vključevanje le-teh v specialistična usposabljanja doma in na tujem, sofinanciranju zaposlovanja ali najema vrhunskih strokovnjakov v podjetjih.

Gospodarstveniki so z odobravanjem sprejeli predvsem namere države glede poenostavitev  pri prijavljanju in administriranju razvojnih dokumentov.

Vir: MVZT, 12. 4. 2011

(Skupno 5 obiskov, 1 današnjih obiskov)