Evropski dan jezikov: čarobnost večjezikovnosti s pomenkovanji in koktajli ter kopeljo v knjižnici

Besed ne bo manjkalo: od jezikovne kavarne in evropskega jezikovnega potepa po ljubljanskih ulicah, do večjezičnih pogovornih zmenkov v Pragi, svetovne kavarne v Sofiji, tekmovanja v rapu v Åarhusu, koktajl bara evropskih jezikov v Budimpešti, večera poezije v tujih jezikih v Cardiffu in jezikovne kopeli v 30 knjižnicah v Berlinu – to je samo nekaj poslastic evropskega dneva jezikov, ki se bodo jutri, 26. septembra, dogajale na različnih krajih po vsej Evropi (glejte seznam dogodkov). Evropska komisija bo ta dan zaznamovala s posebnim dogodkom v Limassolu na Cipru. Več kot 400 delegatov bo proučevalo načine za izboljšanje učenja jezikov in razpravljalo o vlogi jezikov v globaliziranem svetu. … (Več: EK, 25. 9. 2012)

Odgovori na pogosta vprašanja o večjezičnosti in učenju jezikov

Kaj je večjezičnost? Kateri so uradni jeziki EU? Kdo odloča, kateri jeziki bodo uradni jeziki EU? Koliko regionalnih jezikov se govori v državah članicah? Kakšen status imajo regionalni jeziki v institucijah EU? … (Odgovori in druga vprašanja: EK, 25. 9. 2012)

Evropski dan jezikov: “EU z enim samim jezikom bi bila katastrofa!”

Podpredsednik Parlamenta Miguel Angel Martínez v svojem odgovoru na vprašanje o angleščini kot skupnem jeziku Evropske unije ne bi mogel biti bolj jasen: “Storil bi vse, da bi preprečil nekaj, kar razumem kot katastrofo.” Večjezičnost je eden izmed temeljev parlamentarnega dela, zato smo ji ob 26. septembru, Evropskemu dnevu jezikov, posvetili tudi razpravo na Facebooku. … (Več: Evropski parlament, 26. 9. 2012)

Evropski otroci se tujih jezikov učijo vse mlajši

V Evropi začnejo otroci z učenjem tujih jezikov vse mlajši. Poročilo Evropske komisije kaže, da se večina učencev začne učiti prvega tujega jezika med 6. in 9. letom starosti. Večina držav ali regij je v zadnjih 15 letih znižala starostno mejo za obvezno učenje jezikov, nekatere pa poučevanje tujih jezikov vključujejo celo v predšolsko vzgojo. Nemško govoreča skupnost v Belgiji na primer zagotavlja učenje tujih jezikov že za 3-letne otroke. Poročilo Eurydice z naslovom „Ključni podatki o poučevanju jezikov na evropskih šolah za leto 2012“ (Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012) potrjuje, da je angleščina v skoraj vseh evropskih državah zdaleč najpogosteje poučevan tuj jezik, z velikim zaostankom pa ji sledijo francoščina, španščina, nemščina in ruščina. … (Več: EK, 20. 9. 2012)

(Skupno 68 obiskov, 1 današnjih obiskov)