V torek, 19. junija, je na MIZKŠ potekala novinarska konferenca o aktualnih vprašanjih s področja izobraževanja in športa.  

Minister dr. Turk je glede avtorskih pogodb dejal, da je bil namen ukrepa, ki ga je sprejela vlada, omejitev bogatih svetovalnih pogodb, ki so jih prej sklepala nekatera ministrstva.  Sedaj je problem glede avtorskih pogodb rešen. »ZUJF nam daje nekatere pristojnosti in mi zaupamo javnim zavodom, da varčno upravljajo sredstva, ki jih imajo na razpolago,« je dejal minister.  

Glede plač ravnateljev je minister dr. Turk znova poudaril, da se je vlada samo seznanila s plačami vodilnih ljudi v javnih ustanovah. Ti podatki so  namreč  dostopni  javnosti. Sicer pa je minister prepričan, da je prav, da so dobri ravnatelji  in dobri učitelji tudi dobro plačani.  

Minister je izpostavil tudi polemiko o upokojevanju. Določilo ZUJF o upokojevanju velja za vse javne uslužbence in ne samo za univerzitetne profesorje, kot nekateri skušajo v javnosti predstaviti  v zadnjih dneh.

Med  najaktualnejšimi temami  pa je pravilnik o šolskem koledarju. V zvezi s tem  je minister poudaril, da ta ne vsebuje nobenega določila, ki bi spreminjalo standarde in normative. »Pravilnik o šolskem koledarju ne določa, da je treba šole zapreti četrt pred četrto uro popoldne,« je dejal in poudaril, da pravilnik določa, da podaljšani pouk in dopolnilne dejavnosti ne smejo potekati istočasno, skratka, da država ne bo več plačevala dveh učiteljev za delo z istimi učenci ob istem času. Da bodo onemogočili prav vse ugovore, so se odločili, da tu dopustijo večjo fleksibilnost in sicer tako, da se opravljajo prej dopolnilne dejavnosti in kasneje podaljšano bivanje.

Glede združevanja  šol  je izpostavil, da gre samo za nadaljevanje načrta, ki ga je ministrstvo začelo že pred leti. Praksa kaže, da šolski centri odlično delujejo, saj dajejo šolam dimenzijo, ki omogoča kvaliteten pouk, učinkovite evropske projekte, mednarodne povezave, integracijo programov.

Ob koncu se je minister dotaknil tudi aktualnih vprašanj s področja športa. Ker se je v rebalansu proračuna varčevalo na prav vseh področjih, je bilo treba nekoliko zmanjšati  sredstva  tudi na področju športa, vendar pa ni bilo nikakršnega zmanjšanja pri panožnih  zvezah za priprave na Olimpijske igre. Pogodbe so podpisane, sklepi sprejeti.  Zmanjšanje sredstev je šlo le na račun uradniških plač zaposlenih na OKS. Nastop slovenskih športnikov na OI v Londonu torej v nobenem primeru ni ogrožen, je na novinarski konferenci zagotovil  minister dr. Turk.

Vir: MIZKŠ, 19. 6. 2012

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)