Minister dr. Žiga Turk je v petek, 13. aprila 2012, v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) na novinarski konferenci predstavil učinke Zakona za uravnoteženje javnih financ na področjih, ki so v pristojnosti MIZKŠ.  

Minister dr. Turk je uvodoma povedal, da rebalans proračuna za leto 2012 predvideva zmanjšanje sredstev v primerjavi z letom 2011 za 1.103.000,00 EUR.  Od tega je zmanjšanje na MIZKŠ za 262 mio. EUR, kar pomeni zmanjšanje proračuna MIZKŠ za 13 odstotkov. Poudaril je, da si ministrstvo pri sprejemanju varčevalnih ukrepov prizadeva za uresničitev dveh temeljnih ciljev, in sicer da se ne sme znižati kakovost izobraževanja in da se ne sme poslabšati materialni položaj socialno šibkih družin.

S temi ukrepi želi ministrstvo: čim manj okrniti programe v kulturi, zadržati sedanjo raven v znanosti, pri čemer želijo ta sistem narediti bolj agilen, ga motivirati, da bo bolj iskal mednarodna sredstva in se bolj povezoval z gospodarstvom, da bi bilo to varčevanje tudi motiv za nekatere sistemske  spremembe, motiv za modernizacijo tega sistema, zato da bi v trenutku, ko se bodo sredstva na to področje začela vračati, ta sredstva padla na bistveno bolj plodna tla, kot so to sedaj.«  

Pri racionalizaciji so upoštevali mednarodne standarde, primerjave in priporočila mednarodnih organizacij. Minister je poudaril, da so na ministrstvu v tem tednu imeli sestanke z vsemi pomembnimi deležniki, s katerimi so se pogovarjali o tem, kaj lahko naredijo, da bi bile slabe posledice vseh ukrepov čim manjše in da to varčevanje izkoristimo za določene reforme, spremembe, zato da bo ta sektor kljub manjšim sredstvom vitalnejši. Z nekaterimi deležniki se bodo pogovarjali še tudi v prihodnjih dneh.

Celotna novica in vir: MIZKŠ, 13. 4. 2012

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)