Vlada RS je oktobra 2012 sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za dan slovenske hrane. Letos je to petek, 18. novembra 2016. Ta dan vrtce in šole spodbudijo, da otrokom za zajtrk pripravijo “Tradicionalni slovenski zajtrk”. Sestavljajo ga med, mleko, maslo, kruh in jabolko.

Pred tem pripravljajo novinarsko konferenco, na kateri bodo štirje ministri:

– Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje; 
– dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport;
– Anton Peršak, minister za kulturo; 
– mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu  za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, 
– ter Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (pobudnice medenega oz. tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane)

osvetlili pomen medresorskega povezovanja in sodelovanja pri dnevu slovenske hrane oz. pri projektu “Tradicionalni slovenski zajtrk”.

Novinarska konferenca bo v sredo, 16. novembra 2016, ob 10. uri, v konferenčni dvorani v 2. nadstropju Upravne hiše Slovenskega etnografskega muzeja (Metelkova 2, Ljubljana).

Ob tej priložnosti nam bodo nekaj jedi iz tradicionalnih sestavin pripravili mladi kuharji učenci, ki sodelujejo v projektu Otroci kuhajo za svoje vrstnike zdrave tradicionalne jedi (Kuhna pa to).

Na ogled bosta tudi razstava Slovenskega etnografskega muzeja Motivi s poslikanih panjskih končnic iz zbirke SEM  ter izbor tematskih knjig za otroke in mladino, pripravljen v sodelovanju s Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana.

Vir: MIZŠ, 16. 11. 2016

 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)