Podobno kot v mnogih državah si tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) prizadevajo za arhiviranje slovenskih spletnih mest. Letos načrtujejo še začetek selektivnega arhiviranja slovenskega dela družbenega omrežja Twitter in vseh spletnih strani z domeno .si.

Pri narodni in univerzitetni knjižnici so se z namenom trajnega ohranjanja slovenske kulturne dediščine lotili zajema določenih slovenskih spletnih mest že leta 2008, podobno kot to že ves čas počnejo pri fizičnih nosilcih vsebin, je pojasnil vodja enote za razvoj in upravljanje digitalne knjižnice Matjaž Kragelj.

Družbena omrežja so uporaben vir informacij

Trenutno so v arhivu shranjene pretekle različice okoli 900 spletnih mest, v glavnem s področij javne uprave, visokega šolstva, znanosti in kulture, letos pa želijo zajem razširiti na vse domene s končnico .si. Prav tako načrtujejo tudi selektivno zajemanje in arhiviranje sporočil na omrežju Twitter, predvsem kot dopolnitev obstoječim spletnim mestom, ki jih že zajemajo. “Arhiviranje vsebin na družbenih omrežjih podpiramo, saj je s stališča raziskovanja določenega prostora ali zgodovinskega obdobja tudi to izredno uporaben vir informacij, ki dopolnjuje ostale že dalj časa prisotne in zanesljive vire,” je dejal Kragelj, ki meni, da si Slovenija ne more privoščiti, da ne bi zbrali in ohranili vsaj dela tega gradiva za zanamce. “Še posebej se nam zdi smiselno arhiviranje tvitov v povezavi s pokrivanjem dogodkov, kot so volitve, pomembnejši družbeni, športni ali kulturni dogodki,” dodaja.

Med zanimivosti, ki jih je mogoče razbrati iz arhiva, Kragelj uvršča tudi razvoj slovenskega spleta, vizualne podobe spletnih strani in tudi njihove vsebine in kako so se te skozi leta spreminjale. Spletni arhiv bodo javnosti uradno predstavili v okviru konference mednarodnega druženja za trajno ohranjanje spleta (IIPC), ki jo gostijo aprila 2013 v Ljubljani, do takrat pa je testna različica spletnega arhiva dostopna na naslovu http://arhiv.nuk.uni-lj.si.

Naj še dodamo, da je tudi ameriška Kongresna knižnica sprejela odločitev, da bo trajno hranila vse zapise s Twitterja. Ker se objave uporabnikov na družabnem omrežju prepletajo in jih »fizično« ni mogoče ločiti po državah, bo ameriška Kongresna knjižnica kakopak shranjevala vse tvite, vključno z našimi. Ameriška Kongresna knjižnica arhiviranje in brskanje po tvitih upravičuje z njenim poslanstvom, da beleži zgodovino države in ustvarja zbirke z raziskovalno vrednostjo. S tem početjem pa se ne strinjajo varuhi zasebnosti, saj so prepričani, da tovrstna zbirka osebnih in drugih podatkov odpira nove možnosti za zlorabe, in to predvsem s strani ameriških vladnih ter obveščevalnih služb.

Viri: RTV Slo, 27. 1., Računalniške novice, 28. 1. in Safe-si, 12. 2. 2013

(Skupno 53 obiskov, 1 današnjih obiskov)