Ob koncu mednarodnega natečaja za Narodno in univerzitetno knjižnico NUK II v Ljubljani, na katerem so bili zmagovalci razglašeni v začetku maja, bo v torek, 10. julija 2012, ob 16. uri v kompleksu Tobačne (Tobačna ulica 5, Ljubljana) odprtje razstave vseh natečajnih rešitev. Ob 20. uri bo sledil pogovor z nagrajenci v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (Grad Fužine, Pot na Fužine 2, Ljubljana). Razstava, ki jo pripravljata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, bo odprta do 20. julija 2012, in sicer vsak dan (tudi ob sobotah in nedeljah) med 8. in 18. uro.

Nova zgradba Narodne in univerzitetne knjižnice bo stala na zanjo že dolgo predvidenem prostoru med Emonsko, Zoisovo, Rimsko in Slovensko ulico. Namen projekta je zagotoviti najvišjo kakovost javnih knjižničnih storitev, vrhunsko pedagoško in znanstveno-raziskovalno okolje ter v prostor, bogat z zgodovino, umestiti zgradbo, ki bo odsevala poslanstvo in vrednote Narodne in univerzitetne knjižnice. Na 6.300 m2 velikem zemljišču bo stala knjižnica s približno 20.000 m2 novih prostorov. Od tega bo 6.000 m2 namenjenih knjižničnim prostorom s prostim pristopom do gradiva, med katerimi bodo čitalnice za 1.000 obiskovalcev in tudi nočna čitalnica. Knjižnica bo imela dobrih 5.000 m2 skladišč, razpolagala pa bo tudi z večnamensko dvorano za 200 ljudi, kavarno in klubom NUK.

Na natečaj, ki sta ga konec decembra 2011 razpisala Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Zbornica za arhitekturo in prostor, je prispelo več kot 120 predlogov, komisija pa jih je v ocenjevanje sprejela 116. Mednarodna ocenjevalna komisija je natečaj ocenila kot »pomemben arhitekturni dogodek, ki je presegel vsa strokovna pričakovanja, brez dvoma pa je tudi najpomembnejši arhitekturni natečaj v zgodovini samostojne Slovenije«.

Med osrednjimi značilnostmi zmagovalne zasnove je komisija izpostavila način, kako nova zgradba uteleša in predstavlja univerzo v mestu in državi, način, ki je primerljiv s simbolično močjo bližnje Plečnikove knjižnice. Kot drugi najpomembnejši vidik je v poročilu navedla vključitev ruševin rimskega carda in decumanusa v nižje pritličje knjižnice, ki je celovito obravnavano kot častni vstopni prostor, ki se s stopniščem scala regia, dviguje v tri metre dvignjeno pritličje knjižnic

Vir: NUK, 10. 7. 2012

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)