Na MIZŠ je 8. decembra potekala konferenca »Prej, boljše, dlje: dostopni in kakovostni vzgojno-izobraževalni programi za romske otroke«, ki jo je organiziral Center za kakovost v vzgoji in izobraževanju Korak za korakom, ki deluje v okviru Pedagoškega inštituta.

Uvodoma je udeležence nagovorila tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, ki je poudarila, da smo pred zaključkom priprave nove Nacionalne strategije vključevanja Romov za obdobje do leta 2021, prav tako pa smo na MIZŠ letos začeli s projektom za izvajanje aktivnosti podpornih mehanizmov pridobivanja znanja za pripadnike romske skupnosti, ki je nadgradnja predhodnih projektov.

Kot je poudarila ministrica, ima v Sloveniji več kot polovica romskih otrok dostop do dodatne pomoči v obliki romskih pomočnikov ali dodatne učne pomoči v naseljih. V Sloveniji dela 26 romskih pomočnikov na 31 šolah, ki se vključujejo tudi v delo v vrtcih. V preteklosti smo v Sloveniji imeli inkubatorje, danes pa smo jih nadgradili z večnamenskimi centri. Trenutno jih je v Sloveniji 8. Vse to z namenom spodbujanja sožitja ter zagotavljanja otrokom in mladostnikom zdrave življenjske poti.

Ministrica je pozdravila dogodek in slogan ‘Prej, boljše, dlje’: »Na ministrstvu še posebej verjamemo v dlje. Na MIZŠ si bomo prizadevali za graditev tovrstnih projektov in aktivnosti tako, da bodo ti postali tudi sistemski. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da gre predvsem za otroke, mladostnike, ki so naša prihodnost,« je povedala ministrica in pozvala, da tudi v prihodnje sodelujemo tako kakovostno in proaktivno, kot doslej, in dlje.

Vir: MIZŠ, 8. 12. 2016

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)