Po sprejetju programa Ustvarjalna Evropa v Evropskem parlamentu in odobritvi s strani Sveta je Evropska komisija decembra 2013 objavila razpise za zbiranje predlogov v okviru novega programa. V obdobju 2014–2020 bo na voljo 1,46 milijarde EUR za promocijo evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, spodbujanje čezmejnega sodelovanja in povečanje njihovega že siceršnjega prispevka k rasti in novim delovnim mestom.

Ustvarjalna Evropa bo pomagala umetnikom, strokovnjakom in kulturnim organizacijam na področjih, kot so uprizoritvene umetnosti, likovne umetnosti, založništvo, film, televizija, glasba, video igre, interdisciplinarne umetnosti in kulturna dediščina, pri delovanju v drugih državah, doseganju novega občinstva in razvijanju sposobnosti, ki so potrebne v digitalni dobi.

Program Ustvarjalna Evropa temelji na izkušnjah in dosežkih programov Kultura in MEDIA, ki sta več kot 20 let zagotavljala pomoč za kulturne in avdiovizualne sektorje. Novi program vključuje podprogram Kultura, ki podpira uprizoritvene in vizualne umetnosti, kulturno dediščino in druga področja, ter podprogram MEDIA, ki bo zagotovil financiranje za filmski in avdiovizualni sektor. Novi medsektorski sklop bo podpiral politično sodelovanje in nov finančni jamstveni instrument, ki bo začel delovati leta 2016.

Vir in več informacij: MK, 23. 12. 2013

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)