Na 34. zasedanju Odbora za svetovno dediščino UNESCO v brazilskem glavnem mestu je idrijski rudnik živega srebra s pripadajočimi objekti prejel visoke ocene in vrednotenje Unescovega svetovalnega organa ICOMOS o izpolnjevanju kriterijev izjemni univerzalni vrednosti, vendar v skupni slovensko-špansko-mehiški nominaciji »Živo srebro in srebro: Almadén in Idrija s San Luis Potosíjem«, s strani članov odbora ni dobil zadostne podpore za vpis na Seznam svetovne dediščine UNESCO.

Svetovalni organ Unesca ICOMOS je v svojem poročilu na 34. zasedanju Odbora za svetovno dediščino UNESCO v Brasilii ocenil izjemno univerzalno vrednost tako za Idrijo kot španski Almadén, ki jo za vpis na seznam svetovne dediščine zahteva Konvencija o svetovni kulturni in naravni dediščini. Hkrati je ocenil, da mehiški San Luis Potosí ne izpolnjuje kriterijev konvencije, zato je predlagal, da se nominacija odloži in da države ponovno preučijo in predložijo dopolnjeno nominacijo.

Odbor za svetovno dediščino UNESCO je o vpisu Idrije, skupaj z Almadénom in San Luisom Potosíjem tokrat odločal drugič. Podobno kot leta 2009 na 33. zasedanju odbora v Sevilli v Španiji tudi tokrat na tajnem glasovanju ni potrdil vpisa skupne nominacije na seznam svetovne dediščine. Od 21ih članov odbora je nominacijo podprlo 13 članov, osem jih je bilo proti, kar je en glas premalo za potrebno dvotretjinsko večino. Tako je bil izglasovan predlog ICOMOS-a o odlogu vpisa s priporočili, da se zlasti bolje definira so-kandidatura San Luis Potosíja v skupni nominaciji .

Slovenija ima na Unescovem seznamu kot naravno dediščino že vpisane Škocjanske jame.

Vir Ministrstvo za kulturo

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)