Na seji vladnih odborov z dne 31. 1. 2017 so:

  • člani vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve v dokončni obravnavi sprejeli sklep, da se z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prerazporedi sredstva v višini 20.000 EUR za izvajanje pilotnega projekta Zagovornik – glas otroka. Vlada je tako sklenila, da se pilotni projekt Zagovornik – glas otroka, ki ga izvaja Varuh človekovih pravic, podaljša za obdobje od leta 2016 do konca leta 2017 v skladu s priporočilom, ki ga je državni zbor sprejel leta 2013. 
  • Odbor za gospodarstvo se je seznanil s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah pravilnika o raziskovalnih nazivih, ki ga je sprejel upravni odbor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS. Pravilnik bo vlada poslala v objavo v Uradni list RS. Gre za spremembo ene od prilog »Šifrant in primerjalnik raziskovalnih nazivov«, kjer je na pobudo Komisije za ženske v znanosti dopolnitev raziskovalnih nazivov, zapisanih v moški obliki, z raziskovalnimi nazivi, zapisanimi v ženski obliki. 
  • Na predlog MIZŠ je ARRS v Pravilniku o raziskovalnih nazivih uskladila zahtevane ravni visokošolske izobrazbe z ravnmi le-te po »bolonjskih« programih. Prav tako je bilo več sprememb predlaganih v okviru obravnave na seji Znanstvenega sveta agencije. Tako spremembe pravilnika narekujejo, da se pri mentorski dejavnosti enakovredno obravnava mentorstvo mladih raziskovalcev in drugih doktorskih študentov, pri tem pa se upoštevajo le uspešno zaključena usposabljanja. Poleg tega se zaostrijo pogoji v zvezi z raziskovalnim delom v tujini, in sicer tako, da se pri napredovanjih upošteva le raziskovalno delo v tujini po opravljenem doktoratu. Za višjega znanstvenega sodelavca spremembe pravilnika zahtevajo, da je najmanj enomesečno raziskovalno delo v tujini neprekinjeno, pri tem je uvedeno tudi triletno prehodno obdobje. Sprememba se nanaša še na izvolitev v oba najvišja naziva med znanstvenimi, strokovno-raziskovalnimi in razvojnimi nazivi. Tako je predlagano, da mora biti eden od članov komisije, ki opravi izvolitev, zunanji član, da se zagotovi večja objektivnost.

  • Vlada odgovarja, da iz sklepa o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda ZRS Koper izhaja, da v okviru svojih registriranih dejavnosti s področja sredozemskega kmetijstva s poudarkom na oljkarstvu pridobi pooblastilo, koncesijo oziroma imenovanje v skladu z veljavnimi predpisi. To pomeni, da bo moral ZRS Koper ali katerikoli drugi potencialni izvajalec takšne javne službe na podlagi preverbe izpolnjevanja predpisanih pogojev najprej pridobiti pooblastilo ministrstva, pristojnega za kmetijstvo. To bo še letos pristopilo k pripravi predloga predpisa, ki bo omogočil imenovanje izvajalca oziroma izvajalcev javne službe za izvajanje strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin za področje oljkarstva. Javna služba bo lahko pričela delovati v začetku prihodnjega leta.
(Skupno 35 obiskov, 1 današnjih obiskov)