Na spletni strani MIZŠ je objavljen spodnji odziv na trditve ŠOS v zvezi s pripravljenim konceptom visokošolskega zakona:

Vodstvo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se je odzvalo  na objavljen predlog koncepta Zakona o visokem šolstvu (ZViS). V sporočilu za javnost  trdi, da je ministrstvo pripravilo predlog ZViS, ki ni bil usklajen s ŠOS. Ožja delovna skupina MIZŠ je na podlagi zavez, ki so zapisane v Resoluciji o nacionalnem programu visokega šolstva 2011-2020 in Resoluciji o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011-2020  pripravila predlog koncepta ZViS, ga 16. februarja opoldne posredovala vsem visokošolskim deležnikom, ga tri ure kasneje objavila na spletni strani ministrstva, obenem pa z njim seznanila tudi javnost. Torej je dokument javno, transparentno, v skladu z Resolucijo o normativni dejavnosti, dostopen vsem visokošolskim deležnikom in javnosti.

Kot smo jasno pojasnili tudi v spremnem dopisu ŠOS, jih vabimo, da predlog koncepta preučijo in se skupaj z ostalimi visokošolskimi deležniki udeležijo sestanka na to temo na MIZŠ 3. marca letos.

V predlogu koncepta ZViS ni nikjer zapisano, kot trdi vodstvo ŠOS, da se uvaja vavčerje na vseh treh stopnjah študija. Kot doslej bo študij na prvi in drugi stopnji za vsakogar enkrat v življenju brezplačen. Razlika je le v tem, da bodo po predlogu koncepta študentje, ki študija ne bodo zaključili, res morali breme te odločitve prevzeti nase. Prav tako predlog koncepta ne zmanjšuje možnosti njihovega vključevanja v soupravljanje visokošolskih zavodov, kot to trdi vodstvo ŠOS.

Na podlagi pripomb iz razprave o predlogu koncepta bomo oblikovali predlog zakona, ki bo nato šel v javno obravnavo.

Vir>> Novice MIZŠ

 

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)