Univerzitetna redakcija Radia študent vabi na okroglo mizo »Za vključujočo in skupnostno usmerjeno šolo«, ki bo potekala 28. maja 2019 v Atriju ZRC SAZU.

Kot so v vabilu na dogodek zapisali na svoji spletni strani, je nemoč integracije prosilcev za azil najbolj opazna na primeru predšolskih otrok prosilcev za azil. Če šoloobvezni otroci z vstopom v RS pridobijo nemudno pravico za vključevanje v vzgojno-izobraževalni proces, je za predšolske otroke drugače. Ker družini socialne pravice ne pripadajo in zatorej tudi ne subvencija vrtca, polne cene vrtca pa si ne morejo privoščiti, otroci v obdobju, v katerem učenje jezika ter socialna integracija potekata najbolj spontano in nevsiljeno, ostajajo doma, ločeni od vrstnikov. Navedena problematika vodi v konsekvenco težav na področju integracije, ki se pokažejo predvsem ob vpisu v osnovno šolo, ko se otrok, ki že več let biva v Sloveniji, vpisuje brez znanja slovenskega jezika.

Okroglo mizo bodo pripravili v sodelovanju s prosilci za azil, ki so problematiko spremljali s svojimi predšolskimi otroki.

Vir: CNVOS, 15. 4. 2019

(Skupno 92 obiskov, 1 današnjih obiskov)