Na spletni strani ŠR je objavljeno vabilo k prijavi na Strokovni posvet Večjezičnost za danes in jutri, ki bo v četrtek, 18. oktober 2012 v kongresnem centru na Brdu pri Kranju.

Letošnja evropska raziskava o jezikovnih kompetencah je pokazala, da se slovenski štirinajstletniki dokaj dobro uvrščajo v znanju prvega tujega jezika, nekoliko slabše pa so se odrezali v znanju drugega tujega jezika, predvsem pri bralnem razumevanju. Prav tako je letošnji Eurobarometer, ki je preverjal mnenje evropskih državljanov glede njihovega znanja tujih jezikov, Slovenijo postavil na zavidljivo peto mesto v Evropi, saj je kar 92 % vprašanih Slovencev zatrdilo, da so se sposobni pogovarjati v tujem jeziku. Še bolje smo se odrezali pri znanju dveh tujih jezikov, kjer smo se s 67 % uvrstili na tretje mesto, takoj za Luksemburgom in Nizozemsko. In katere tuje jezike govori največ Slovencev?  Hrvaščino (61 %), angleščino (59 %) ter nemščino (42 %). V šolskem letu 2013/14 se bo poskusno in postopoma uvajal prvi tuji jezik v prvi razred osnovne šole, drugi tuji jezik pa se bo kot neobvezni predmet uvajal od četrtega razreda dalje. Ob pripravi novih učnih načrtov se odpirajo vprašanja o tem: kako bo potekal pouk prvega tujega jezika, kdo ga bo izvajal, koliko ur na teden, kako bo to vplivalo na učenje drugih tujih jezikov, kakšne spremembe si želimo pri učenju slovenščine, kako pomagati pri učenju jezika priseljenim otrokom, ali bi moralo biti tudi v srednjih strokovnih in poklicnih šolah več tujega jezika, kakšna naj bo vloga tujega jezika v visokem šolstvu. O vseh teh temah bomo razpravljali na posvetu Večjezičnost za danes in jutri: novosti in razvojne zamisli, ki ga organizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Posvet je namenjen  učiteljem, ravnateljem in širši strokovni javnosti (univerzam, inštitutom, strokovnim društvom), staršem, študentski in dijaški skupnosti, medijem, tujim institucijam v Sloveniji. Vabljeni!

PROGRAM

PRIJAVNICA

Rok za prijavo je torek, 9. oktober 2012.

Dodatne informacije dobite na elektronskem naslovu

Posvet je financiran iz sredstev Evropskega socialnega sklada v okviru projekta Vseživljenjsko učenje ravnateljev – usposabljanje za vodenje šol in vrtcev II.

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)