Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je vsem poslancem Državnega zbora RS poslala pismo glede vnovičnega glasovanja o Zakonu o malem delu (ZMD), ki bo predvidoma naslednji teden. V pismu poslancem so študenti izpostavili ključne točke, kaj uvedba malega dela pomeni za študente, mlade diplomante in gospodarstvo na sploh. Nekaj iz vsebine:

…Študentu, ki bi v času študija vsako leto opravil največji možen obseg ur, bi malo delo v ŠESTIH LETIH prineslo ENO LETO pokojninske dobe. In to je edino, kar malo delo prinaša. Nobenih drugih pravic v primerjavi s študentskim delom. Le da bo malo delo še enkrat višje obdavčeno in da omejuje število razpoložljivih mest, obenem pa prinaša štirikrat večje število upravičencev. In kar je najhuje – ne »poteče« z iztekom statusa! Mladi bodo tako zaporniki negotovega, slabo plačanega in izkoriščevalskega dela, ki ga je po izkušnjah iz tujine zelo težko zapustiti in preiti v redno zaposlitev (zgolj 10 odstotna prehodnost, medtem ko ima študentsko delo po zadnjih raziskavah 65 odstotno prehodnost!).

…Malo delo ne bo delovalo kot socialni korektiv, otroci manj premožnih, s podeželja bodo težje prišli do izobrazbe. Danes 2/3 študentov dela zato, ker imajo premalo sredstev za financiranje študija, štipendijo pa prejema le 1/5 študentov. Malo delo bo zato še zmanjšalo dostopnost študija, saj bo prostih del zaradi omejitve malega dela na strani podjetij manj, manj bodo lahko delali tudi sami študenti; s trga dela jih bodo izrivali še drugi upravičenci.

Celotna novica: ŠOS, 12. 11. 2010

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)