Na včerajšnji 20. skupščini Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so študentski poslanci in svetniki izvolili novega predsednika ŠOS, novega generalnega sekretarja ŠOS, sprejeli spremembe Študentske ustave ter dva pravilnika: Pravilnik o Nadzorni komisiji ŠOS in Pravilnik o Razsodišču ŠOS.

Novi predsednik ŠOS je za mandat enega leta postal Mitja Urbanc, 24-letni študent magistrskega študija na Fakulteti za družbene vede. Mitja Urbanc je že več let aktiven v študentskem organiziranju, zadnje pol leta pa je bil tudi namestnik predsednice ŠOS.

Na skupščini so bile sprejete tudi spremembe Študentske ustave, ki se navezujejo na nova določila Pravilnika o Nadzorni komisiji in Pravilnika o Razsodišču. Spremembe Študentske ustave natančneje določajo tudi postopek za ustanovitev novih študentskih organizacij ter spremenjeno razdelitev koncesijskih sredstev. S spremembami Pravilnika o Nadzorni komisiji se povečujejo pristojnosti Nadzorne komisije in natančneje opredelijo kršitve ter izrekanje sankcij, s tem pa je vzpostavljen še bolj učinkovit sistem nadzora nad organizacijski oblikami ŠOS, tudi v delu namenske porabe sredstev. Ravno tako se učinkovitejši nadzorni sistem vzpostavlja tudi s Pravilnikom o Razsodišču, ki predstavlja drugostopenjski pritožbeni organ v vzpostavljenem sistemu študentskega organiziranja.

Študentski predstavniki so izvolili tudi generalnega sekretarja ŠOS, ki je zakoniti zastopniki organizacije, in sicer je to postal Aleksandar Jovanović, diplomiran ekonomist, do sedaj zaposlen v gospodarskih družbah, ki je svoje izkušnje pridobival na področju bančništva, financ in upravljanja z družbami.

S tokratno skupščino ŠOS je vzpostavljeno novo izvoljeno vodstvo organizacije, ki se bo tudi v prihajajočem letu še naprej zavzemala za dostopen in kakovosten študij ter študentske socialne pravice. S spremembami aktov pa je omogočen učinkovitejši nadzor nad namensko porabo sredstev in s tem tudi transparentnejše delovanje študentskih organizacij.

Vir: ŠOS, 20. 12. 2011
 

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)