Na spletišču ministrstva za kulturo je dne 23. 6. 2014 objavljena napoved orednje državne proslave ob dnevu državnosti.

“Spoštovane državljanke, cenjeni državljani!

25. junija praznujemo spomin na eno največjih prelomnic v slovenski zgodovini – spomin na dan, ko je Slovenija postala formalno neodvisna. Dobri dve desetletji življenja v neodvisni državi sta nas naučili, da dejanska neodvisnost ni plod enega samega zgodovinskega trenutka, marveč rezultat neprestanih prizadevanj, da bi z usodo svoje države ravnali vestno, odgovorno in razumno. Ob dnevu državnost vam želimo, da bi pogum, odločnost in suverenost, s katerimi smo oblikovali svojo preteklost, zmogli tudi v prihodnosti.

 

Dan državnosti bomo počastili z osrednjo državno slovesnostjo, ki bo v torek, 24. junija 2014, bo ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Vljudno vas vabimo, da se je udeležite in da skupaj proslavimo 23. obletnico samostojne države.

 

Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednikovemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga s sodelavci in sodelavkami snujeta Edward Clug in Milko Lazar, pod naslovom »Slovenska vila ne potrebuje kril, da bi združila ljudi, ki jih je skoraj izgubila.«

 

Ob orkestru Slovenske filharmonije pod vodstvom Simona Robinsona bodo nastopili člani baletnega ansambla SNG Maribor: Evgenija Koškina, Tijuana Križman Hudernik, Olesja Hartmann, Asami Nakashima, Tetiana Svetlična, Matjaž Marin, Sergiu Moga, Sytze Jan Luske, Gaj Žmavc in Yuya Omaki. Pridružil se jim bo tudi dijak Konservatorija za glasbo in balet Maribor Aleksandar Trenevski. Štiridelna glasbena kompozicija Milka Lazarja za simfonični orkester in solo violončelo (Maruša Bogataj) bo ustvarila monumentalno atmosfero, ki niha bodisi od konfliktne in napete dinamike pa do trenutkov sladke in otožne melanholije. Skozi meglice se bodo ob plesu počasi prebujale »otoške vile«, s pomočjo katerih otrok sestavlja razpršene dele v celoto. Scenografija je delo Marka Japlja, za kostumografijo skrbi Leo Kulaš, za oblikovanje videa Den Baruca, za oblikovanje svetlobe pa Tomaž Premzl.

Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše Slovenske vojske, slovenske Policije ter veteranskih in domoljubnih društev, policijski orkester ter gardo Slovenske vojske.

 

Neposredni prenos proslave bo na I. programu Televizije Slovenija in I. programu Radia Slovenija.

 

dr. Uroš Grilc
Predsednik Koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve”

(Skupno 56 obiskov, 1 današnjih obiskov)