»Sedaj imamo veliko priložnost, da naredimo Evropski raziskovalni prostor (ERA) bolj učinkovit,« je na Evropskih dnevih raziskav in inovacij (R&I) poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec na osrednji razpravi o prenovi ERA, krovni prioriteti predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec in evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariyo Gabriel sta izpostavili, da bo Pakt za inovacije in raziskave, ki ga pripravlja Evropska komisija, temelj nove ERA. Ministrica je ob tem dodala, da to ne bo dovolj za doseganje večje učinkovitosti: »Nova ERA se mora ob Paktu in skupni politiki osredotočiti predvsem na skupne akcije, vlaganja in reforme na regionalnem, nacionalnem in EU nivoju. Samo tako bomo lahko mobilizirali vse vire in uresničili naše skupne cilje.«

V skladu s tem je cilj slovenskega predsedovanja:

  • sprejeti Pakt za raziskave in inovacije
  • opredeliti in sprejeti okvir ERA z aktivnostmi, s katerimi bomo naslovili ključne izzive kot so zeleni in digitalni prehod, odpornost in večja konkurenčnost Evrope.

Vir in več informacij: MIZŠ, 24. 6. 2021

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)