V Sloveniji je policija v letu 2021 obravnavala 42 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in pri tem identificirala 40 žrtev tega kaznivega dejanja. Ker je prepoznavanje, odkrivanje in dokazovanje trgovine z ljudmi  izjemno zahtevno, je v boju proti temu pojavu ključnega pomena preventivno delovanje. Medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi je zato v Akcijskem načrtu za boj proti trgovini z ljudmi za obdobje od 2021 – 2022 kot eno od temeljnih nalog v sklopu preventive predvidela tudi sistematično ozaveščanje otrok in mladostnikov v osnovnih in srednjih šolah o tem pojavu.

Nosilec aktivnosti je Ministrstvo za notranje zadeve – Služba za preprečevanje in boj proti trgovini z ljudmi.  Predavatelji so področni strokovnjaki, ki so vključeni v ključne aktivnosti na področju boja zoper trgovino z ljudmi tako na državni kot tudi mednarodni  ravni. Delavnica traja eno šolsko uro, ciljna skupina pa so učenci 9. razredov osnovnih šol in dijaki 2. letnikov srednjih šol. Delavnica poleg splošne predstavitve problematike in oblik trgovine z ljudmi, vključuje tudi prikaz video vsebin in izvedbo praktičnih nalog, na podlagi katerih učenci oz. dijaki prepoznavajo različne vloge trgovcev in oblike izkoriščanja. V sklopu splošne predstavitve se teoretična vsebina povezuje s konkretnimi primeri iz Slovenije.

Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve bodo za izvedbo delavnic kontaktirali posamezne osnovne in srednje šole po vnaprej določenem načrtu, razdeljenem po regijah. Na brezplačno delavnico pa se lahko prijavite tudi sami, tako da pošljete sporočilo z vašimi kontaktnimi podatki na elektronski naslov spbtl.mnz@gov.si in se dogovorite za termin izvedbe delavnic.

Vir in več informacij: ZRSŠ, 25. 3. 2022

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)