V Digitalni knjižnici je izšla knjiga z naslovom Evropa med socializmom in neoliberalizmom (Evropa v slovenskih medijih), avtorja sta Primož Krašovec in Igor Ž. Žagar (*pdf).

Monografija temelji na raziskovalnem projektu Oblikovanje, razvoj in pojma Evrope v slovenskih časopisih v drugi polovici 20. stoletja, ki je potekala na Pedagoškem inštitutu od februarja 2008 do februarja 2011. Tekom raziskave smo analizirali poročanje Dela in Dnevnika o šestih, za zgodovino Evrope prelomnih, dogodkih: madžarski vstaji leta ’56, zaprtju meje med obema Nemčijama in začetku gradnje Berlinskega zidu leta ’61, študentskem uporu in splošni stavki v Franciji leta ’68, okupaciji Češkoslovaške leta ’68, uvedbi vojnega stanja na Poljskem leta ’81 in rušenju Berlinskega zidu leta ’89.

Dogodke so analizirali z metodo kritične analize diskurza (v izvirniku critical discourse analysis ali krajše CDA), ki vključuje tako lingvistično analizo in analizo argumentacije v izbranem (v tem primeru časopisnem) diskurzu kot hkratno analizo zgodovinskega, političnega in družbenega ozadja ter pogojev tega diskurza.

Vir: PEI, 16. 3. 2011

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)