V zbirki Dissertationes na Pedagoškem inštitutu je izšla je knjiga Spoli, seksualnost in nasilje skozi nove medije (Valerija Vendramin in Renata Šribar). V knjigi avtorici tematizirata, problematizirata in predlagata izhodišča za obravnavo in regulacijo konstrukcij (porno)spolnosti in nasilja v medijih, predvsem pa v vsebinah produktov in storitev informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) oz. novih medijev.

Svoj predmet raziskujeta skozi analizo diskurzov, skozi katere je opredeljen v javnosti in v vzgojno-izobraževalnem procesu (medijski, legislativni in regulativni, javnomnenjski, pedagoški, poljudno medicinski in poljudno socialno-psihološki govor).

Podrobneje se osredotočata na polje vzgoje in izobraževanja ter preko temu polju lastnih konceptov (kurikulum, prikriti kurikulum, uradna vednost) poskušata identificirati problematiko, skupaj z dobrimi/slabimi praksami doma in v tujini. Ugotavljata, da je sfera šolskega informiranja in vzgoje mladih na področju seksualnosti in spolnega zdravja zelo nerazdelana oziroma pomanjkljivo obravnavana.

Več informacij: PEI Dissertationes, 2. 11. 2010

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)