Zbrana dela Primoža Trubarja so veliki nacionalni izdajateljski projekt, čigar namen je »zaokrožiti dosedanja znanstvena prizadevanja za osvetlitev dela prvega slovenskega pisatelja«, kot je cilj edicije artikuliral Igor Grdina, predvsem pa z objavo vseh spisov našega reformatorja, in sicer v podobi kar najmanj interpretativne znanstvenokritične edicije, narediti Trubarjeva dela v prvi vrsti dostopna sodobnemu bralcu in tako spodbuditi raziskovanje omenjenega obdobja v okviru različnih strok.

Knjižna zbirka Zbrana dela Primoža Trubarja je doslej izhajala kot reprezentativni uredniški, oblikovalski, tiskarski in knjigoveški izdelek. Izdajanje poteka od leta 2002. Odtlej je izšlo 5 tiskanih knjig kritične edicije, kjer so posegi v tekst in komentarji skrajno pretehtani ter koliko moči omejeni, sinoptična izdaja pa poskuša tudi z likovno podobo knjižnega stavka reprezentirati izvirni izgled Trubarjevih tiskov.

Septembra 2009 je izšla peta knjiga Zbranih del Primoža Trubarja, in sicer kot zadnja tiskana izdaja, s katero je Založba Darila Rokus, ki je bila dotlej izdajatelj Zbranih del Primoža Trubarja, svoj angažma pri projektu končala. Prvi prenos k drugemu izdajatelju ni dal nikakršnih pozitivnih rezultatov ter ni omogočil nadaljevanja izhajanja. Zbrana dela Primoža Trubarja so nato kot povsem znanstveni in nekomercialni, za bralca pa prostodostopni in brezplačni izdajateljski projekt našla mesto med znanstvenimi izdajami Pedagoškega inštituta.

Zbrana dela Primoža Trubarja bodo odslej izhajala (zaenkrat) zgolj kot digitalna izdaja, ki pa bo odprtokodna in prostodostopna ter bo pripravljena tako, da bo brez dodatnih stroškov na strani priprave v prihodnosti omogočala tudi morebitni natis. To pomeni, da bodo bralci dobili integralno besedilo izdaj Zbranih del Primoža Trubarja, ki bodo izšle na Pedagoškem inštitutu (od 6. knjige naprej), preko spleta (v obliki elektronske knjige – flipbook – in/ali slike diska izdaje na zgoščenki in/ali pdf datoteke, primerne za branje v bralnikih el. knjig., npr. v programu iBook za iPad) in v javnih knjižnicah. Izdaje bodo na voljo zastonj, iz vseh pa bo mogoče tiskati posamezne strani ali cele sekvence izdaje, tekst in likovno opremo pa bo mogoče tudi kopirati ter izvažati.

Elektronska izdaja Zbranih del Primoža Trubarja pri Pedagoškem inštitutu temelji na posebnem ekdotičnem ter tehnološkem postopkovniku, ki je najdosledneje artikuliran v založniško-uredniški platformi za digitalno izdajateljstvo Digitalna knjižnica Pedagoškega inštituta.

Izdajanje Zbranih del Primoža Trubarja pri Pedagoškem inštitutu omogoča subvencija Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (JAK RS) za izdajanje zahtevnih knjižnih projektov.

Zbrana dela Primoža Trubarja 6: Fanika Krajnc-Vrečko (ur.), Ta celi Novi testament 1582
Zbrana dela Primoža Trubarja 11: Edi Vrečko (ur.), Nemški spisi (v pripravi, izid: 2011)
Zbrana dela Primoža Trubarja 8: Jonatan Vinkler (ur.), Ena dolga predguvor in En regišter, ena kratka postila 1557 (v pripravi, izid: 2012)

Vir: Pedagoški inštitut, 25. 1. 2011
 

 

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)