Pedagoški inštitut v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature vabi na nadaljevanje mesečnih diskusij “PI pogovori” z naslovom: O avtonomnem služenju univerze.
Sogovornik: mag. Andrej Marković
Datum in kraj dogodka: torek, 11. decembra 2012 ob 19:00, Trubarjeva hiša literature, Ribji trg 2, Ljubljana (vhod v prostore Trubarjeve hiše literature je s Stritarjeve ulice 7).
VLJUDNO VABLJENI!

Problemi in zagate (samo)redefinicije vloge univerze v današnji “družbi znanja”

Danes lahko vsepovprek opazujemo lomastenje govorice o učinkovitem “služenju” družbi. Pod ta dežnik, kjer se zdaj odvija nevihta, je pristalo skorajda vse, med drugim tudi univerza. Nekako se zdi, da se je znašla celo v samem centru te nove govorice, v kateri je moč izrekati samo še vizionarske krilatice in čivkati polstavke neizbežne nujnosti.
V pogovoru bomo skušali s pomočjo bližnje zgodovine na novo odpreti nekatere predpostavke, ki so se zgostile in pognale slovito “bolonjsko revolucijo”. Ta univerze ni zajela le od “zunaj”, kot se običajno domneva, temveč je prišla tudi “od znotraj”. To bo smer tokratnega premišljevanja. Podrobneje se bomo dotaknili tistih mest, kjer je prišlo do ključnih zasukov tako znotraj univerze same, kot na ravni temeljnih razmerji med univerzo in družbo, univerzo in znanostjo ter znanjem. Kljub splošnem zavedanju težav, v katerih so se znašle današnje univerze, je povsem upravičeno trditi, da so nekatere ključne zagate ostale povsem spregledane.

Vir: Pedagoški inštitut, 7. 12. 2012

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)