Na portalu SIO je bila objavljena novica o programu za mednarodno ocenjevanje kompetenc odraslih (PIAAC), ki poteka pod okriljem OECD. V raziskavi bo opravljeno anketiranje z več kot 5000 odraslimi starimi od 16 do 65 let iz vseh slovenskih regij.

Namen raziskave je ugotoviti, kakšne zmožnosti imajo odrasli, kako jih uporabljajo in kakšne koristi jim prinaša njihova uporaba. V ta namen v raziskavi zbirajo informacije o tem, kako odrasli svoje zmožnosti uporabljajo na delovnem mestu, doma in v skupnosti, v kateri živijo.

Zmožnosti, ki jih meri raziskava PIAAC, so opredeljene kot ključne kompetence, ki jih uporablja posameznik v informacijski dobi pri delu, v svojem življenju in v osebnem ravnanju. Za vsako od štirih merjenih zmožnosti velja, da meri oboje – temeljne zmožnosti in zmožnosti na zahtevnih ravneh: reševanje problemov v tehnološko bogatih okoljih, pismenost, matematiko ter bralne zmožnosti. Novost je ocenjevanje kompetenc, ki so potrebne na delovnem mestu, to pa so: uporaba bralnih in matematičnih zmožnosti na delovnem mestu, obvladovanje informacijske tehnologije, komuniciranje, predstavljanje in zmožnosti za skupinsko delo.

Raziskava PIAAC v Sloveniji poteka v okviru projekta Evropskega socialnega sklada z naslovom Merjenje učinkovitosti sistema izobraževanja in usposabljanja za izboljšanje usposobljenosti izobraževalcev odraslih.

Rezultati raziskave PIAAC bodo pokazali, kako uspešna je izobraževalna politika in kako pravičen je izobraževalni sistem. Bodo pomembna podlaga za oblikovanje temeljnih usmeritev izobraževanja in usposabljanja v naslednjem razvojnem obdobju.

V Sloveniji PIAAC izvaja konzorcij partnerskih ustanov, ki ga sestavljajo:

Rezultati raziskave PIAAC za Slovenijo bodo znani junija 2016.

Vstop naradni portal PIAAC.
PIAAC v medijih.

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)