Na spletišču OECD iLibriray  je z dne 24. 4. 2019 objavljeno poročilo št. 95 v seriji Pisa in Focus. Tema tokratnega poročila so razlike v optimizmu glede okolja med generacijama staršev in otrok ”Is there a generational divide in environmental optimism?” (.pdf, en).

Okoljske težave so velika pretnja dobrobiti prihodnjih generacij. Po navedbah poročila št. 87 Pisa in Focus, so 2015 15-letni učenci množično verjeli, da bo prihodnost, njihova prihodnost, glede okolja slabša od sedanjosti. Predvsem je zelo malo (manj kot eden od petih, povprečje OECD) učencev verjelo, da bodo ponehale težave zaradi onesnaževanja ozračja, izumiranja rastlinskih in živalskih vrst, krčenja gozdov za namen obdelovanja zemlje, pomanjkanja vode in jedrskih odpadkov v naslednjih 20 letih.

V 12 od 15 držav in/ali ekonomij, v katerih so v raziskavi sodelovali tudi starši, so ti izkazali večjo raven pesimizma glede okoljskih vprašanj kot njihovi otroci. Otroci staršev s pesimističnim pogledom na okoljske težave, so bili pogosteje pesimističnejši od ostalih učencev, medtem ko so bili otroci optimističnejših staršev tudi sami optimističnejši od ostalih. Dečki in učenci z nižjimi dosežki so bili optimističnejši od deklet in učencev, ki so dosegli osnovno ali višjo raven pri naravoslovju. V povprečju so bili v 15 državah/ekonomijah otroci najpesimističnejši glede težav zaradi onesnaževanja zraka, medtem ko so bili starši najpesimističnejši glede pomanjkanja vode.

Torej, so najstniki pesimističnejši od svojih staršev glede okolja?

Primerjava podatkov raziskave PISA 15 držav/ekonomij, v katerih so starši odgovarjali na vprašanja o okolju, je pokazala, da so učenci v 12 od 15 držav optimističnejši od svojih staršev glede človeške zmožnosti odpraviti težave, povezane s petimi glavnimi okoljskimi težavami. V belgijski flamski skupnosti so bili starši in otroci enako pesimistični. Nasprotno so bili v Hong Kongu in Macau na Kitajskem učenci pesimističnejši od svojih staršev o upanju za okolje v naslednjih 20 letih. Na Hrvaškem in v Mehiki je večina staršev menila, da se bo vseh pet težav še poslabšalo, medtem ko je večina učencev menila, da se bodo poslabšale največ štiri od petih. V Čilu, Franciji, Italiji in Koreji je več kot 50 % staršev navedlo, da se bodo poslabšale štiri ali vseh pet težav, medtem ko je večina učencev menila, da se bodo poslabšale največ tri od petih okoljskih težav.

(Skupno 45 obiskov, 1 današnjih obiskov)