Pedagoški inštitut je ob predlogu, da se Pedagoški inštitut združi z zavodi ZRSŠ, CPI, ŠR, ACS, Zavod Planica, Muzej športa in Slovenski šolski muzej, poslal pismo ministru za znanost, izobraževanje, kulturo in šport dr. Žigi Turku, v katerem so ga prosili za sestanek, na katerem bi se dogovorili o možnostih ohranitve delovanja Pedagoškega inštituta kot samostojnega, neodvisnega javnega raziskovalnega zavoda in s tem zagotavljanje dragocenega sistema zunanje evalvacije na področju vzgoje in izobraževanja.

V pismu je med drugim zapisano: “Pedagoški inštitut je bil ustanovljen z zakonom o ustanovitvi Pedagoškega inštituta (UL SRS, št. 10/65) kot znanstveno-raziskovalni zavod na področju vzgoje in izobraževanja. V obdobju od leta 1970 do 1995 je ustanoviteljske pravice inštituta prevzela Univerza v Ljubljani, leta 1995 pa je bil status Pedagoškega inštituta spremenjen v status javnega raziskovalnega zavoda. Pedagoški inštitut je torej že skoraj 50 let osrednja raziskovalna ustanova, ki v slovenskem prostoru zagotavlja znanstveno-raziskovalne izsledke na področju edukacijskih znanosti in s tem med drugim tudi neodvisno zunanjo evalvacijo in refleksijo delovanja sistema vzgoje in izobraževanja.”

Avtorji pisma tudi izpostavljajo, da bi ob izdruževanju nastal predvsem problem ustreznega nadaljevanja nalog, ki jih je Pedagoški inštitut pridobil izrecno v statusu javnega raziskovalnega zavoda. V tem kontekstu kot pomembno navajajo tudi vprašanje kontinuiranega izvajanja mednarodnih raziskav v izobraževanju. Morebitni zamiki ali zaustavitve izvajanja mednarodnih raziskav in vseh spremljajočih aktivnosti se bodo, po mnenju PeI neposredno odrazile na kakovosti, veljavnosti in objektivnosti rezultatov in kazalnikov, ki izhajajo iz podatkov teh raziskav.

Celotno pismo in vir: PeI, 29. 3. 2012
 

(Skupno 10 obiskov, 1 današnjih obiskov)