Izjava za javnost
»Medresorska komisija za človekove pravice, ki jo vodi  Ministrstvo za zunanje zadeve, je bila  seznanjena z letaki in nalepkami z napisom Avtonomni nacionalisti Slovenije in znakom “white pride”, ki so polepljeni na različnih mestih v Ljubljani. Letaki opozarjajo na ‘izkoreninjanje slovenske kulture in doma s strani islamskih imigrantov in mošej’ ter pozivajo k nestrpnosti zoper  islamski ekstremizem in imigracijo. Podobna sovražna sporočila se pojavljajo tudi na spletni strani imenovane organizacije.  

Članice in člani Medresorske komisije za človekove pravice iz pristojnih državnih, strokovnih in civilno-družbenih organizacij, ki delujemo na področju človekovih pravic, ostro obsojamo tovrstne primere sovražnega govora, ki krši temeljne človekove pravice in ustavno načelo enakosti. Pozivamo vse, da se nam pridružijo v tej javni obsodbi, da se skupaj upremo razširjanju sporočil nestrpnosti in sovraštva ter k ustreznemu in odločnemu ukrepanju vseh pristojnih organov.

Izjavo Medresorske komisije za človekove pravice podpirata tudi Služba Vlade RS za razvoj in evropske zadeve in Informacijski pooblaščenec, ki sodelujeta v delu Komisije.«

Medresorska komisija za človekove pravice je sestavljena iz ministrstev in vladnih uradov, univerz in inštitutov, predstavnika Varuha človekovih pravic ter predstavnikov nevladnih organizacij. Komisija, ki je bila ustanovljena kmalu po neodvisnosti Republike Slovenije, je krovno telo za medresorsko in širšo obravnavo spoštovanja človekovih pravic doma in po svetu. Komisija vsaki dve leti poroča Vladi RS. Medresorska komisija za človekove pravice si skozi svoje delo prizadeva za odprtost in strpnost slovenske družbe, ki naj temelji na polnem spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin vseh, kar je skladno tudi z mednarodnopravnimi zavezami Republike Slovenije na področju človekovih pravic.

Vir: MK, 23. 9. 2011

 

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)