Na spletišču Nacionalnega inštituta za javno zdravje je z dne 20. 5. 2014 objavljeno, da bodo v petek 23. maja 2014 ob 12. uri bodo maturantje zaplesali po ulicah naslednjih slovenskih mest: Ajdovščina, Črnomelj, Domžale, Ilirska Bistrica, Kočevje, Kranj, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Sevnica, Sežana, Slovenske Konjice, Šentjernej, Škofja Loka, Tolmin in Trbovlje.

Da bi mlade spodbudili k plesu in zabavi brez alkohola, se je ministrstvo za zdravje že peto leto povezalo z organizatorji dogodka, državnimi institucijami, strokovnimi in nevladnimi organizacijami. Skupaj z Društvom Žarek upanja smo zagotovili silikonske zapestnice s sporočilom “Plešem 0,0”, ki jih bodo organizatorji razdelili vsem plešočim maturantom. Gre za trajen spomin, s katerim želimo neposredno nagovoriti mlade, da se lahko zabavajo tudi brez alkohola.

Tekom celotnega dne bodo poleg preventivnih aktivnosti v omenjenih mestih potekali tudi intenzivni nadzori nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola s strani pristojnih inšpekcijskih služb in policije, zato z ministrstva za zdravje pozivamo vse trgovce in gostince, da opitim in mladoletnim ne ponujajo in ne prodajajo alkoholnih pijač.

Želimo, da bi maturantom in maturantkam ta dan ostal v čim lepšem spominu, zato k sodelovanju vabimo vse, ki s pozitivnimi zgledi in sporočili mladim lahko pokažete, da se je mogoče zabavati brez alkohola.

Seznam ukrepov najdete

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)